Geen verband tussen het nieuwe coronavirus en de intensieve veehouderij

Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat landbouwdieren en gezelschapsdieren geïnfecteerd kunnen worden met het nieuwe coronavirus sars-CoV-2, of dat ze een infectiebron vormen voor mensen. Dit melden de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren en de Universiteit van Utrecht, nadat op sociale media verbanden werden gelegd tussen het nieuwe coronavirus en de intensieve veehouderij.

Bij verschillende diersoorten komen namelijk wel coronavirussen voor, bijvoorbeeld canine coronavirus (CCV) bij honden, feline coronavirus (FCV) bij katten, porcine epidemic diarrhea-virus (PEDV), transmissible gastro-enteritis virus (TGEV) en porcine respiratory coronavirus (PRCV) bij varkens, infectieuze bronchitis virus (IBV) bij kippen, bovine coronavirus (BCoV) bij koeien en equine coronavirus (ECoV) bij paarden. Dit zijn echter andere types dan sars-CoV-2, veelal diersoortspecifiek en – heel belangrijk in de huidige context – niet overdraagbaar van dieren op mensen.

Advertising

Coronavirussen komen dus bij veel diersoorten voor, maar nogmaals, dat zijn andere types dan sars-CoV-2, het nieuwe coronavirus dat ons nu bedreigt. Er bestaan testen om pluimvee, varkens, runderen en paarden te controleren op de hogergenoemde diersoortspecifieke coronavirussen en hun antistoffen. Deze testen zijn echter specifiek voor die virussen en daarom niet geschikt om te testen op sars-CoV-2.

Evenzo zijn er vaccins tegen coronavirussen voor verschillende diersoorten beschikbaar. Maar dit zijn vaccins tegen diersoortspecifieke coronavirussen die maagdarminfecties veroorzaken. Deze vaccins geven geen bescherming tegen het nieuwe coronavirus sars-CoV-2, de oorzaak van de coronavirusziekte COVID-19.

Bron: naar Varkensbedrijf editie Nederland maart 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: