Geltenvaccinatie beschermt jonge biggen tegen mycoplasma

Mycoplasma bij jonge biggen en de vaccinatiestatus van (aangevoerde) gelten kunnen nauw met elkaar verweven zijn. Op veel zeugenbedrijven vindt mycoplasma-besmetting van biggen plaats vanuit de zeug. Jonge zeugen of gelten zijn de grootste bron van infectie voor hun biggen.

Advertising

Bij een hoge infectiedruk kunnen de biggen dan al op jonge leeftijd ziekteverschijnselen vertonen. Oudere zeugen hebben doorgaans gedurende hun leven al voldoende immuniteit opgebouwd om geen grote uitscheider te zijn. Jonge zeugen en gelten zijn echter een risicogroep. Ze hebben vaak nog onvoldoende weerstand opgebouwd en kunnen zo grote uitscheiders worden op bedrijven waar mycoplasma een rol speelt. Zeker bij stressvolle omstandigheden als het introduceren in de groep of bij de eerste keer in de kraamstal. Daarom is het op bedrijven met mycoplasma belangrijk om aangevoerde gelten in de quarantainestal te laten acclimatiseren, en indien nodig te vaccineren vooraleer zij in de drachtige zeugenstapel terecht komen. Geleidelijke en gecontroleerde inbreng van het aantal jonge zeugen is noodzakelijk

Zo beschermt u jonge biggen tegen vroege mycoplasma-infectie en heeft u de tijd om ze een optimale weerstand op te laten bouwen, bijvoorbeeld via vaccinatie.

Meer info – Zoetis.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: