Gezocht: varkensbedrijven voor project DIGIVAR

Het ILVO nodigt u uit om mee te werken aan het nieuwe onderzoekproject DIGIVAR. De studie wil nagaan of de stikstof- en fosforuitstoot van uw varkensbedrijf eenvoudiger en nauwkeuriger kan berekend worden.

In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, voert het ILVO het onderzoeksproject DIGIVAR uit. Dat betreft een studie waarin wordt nagaan of een nauwkeurige dierbezetting en uitscheiding van stikstof en fosfor kan berekend worden voor varkensbedrijven via een digitale, geautomatiseerde weg.

Advertising

In eerste instantie zal men de stikstof- en fosforbalans voor elke varkenscategorie (drachtige zeugen, lacterende zeugen, biggen, vleesvarkens) in kaart brengen. Dat zal deels gebeuren door literatuuronderzoek, op basis van ILVO-dierproeven en door consultatie van de doelgroep.

Daarna willen men uitzoeken hoe het digitaal systeem er het beste kan uitzien.

  • Welke gegevens zijn reeds digitaal aanwezig binnen de varkenssector en hun aan- en afnamebedrijven?
  • Welke gegevens zijn nog niet digitaal beschikbaar, maar zijn cruciaal om een correcte stikstof- en fosforbalans te kunnen opmaken?

Individuele varkenshouders en vertegenwoordigers doorheen de keten zullen in de verschillende stappen van het proces bevraagd worden. Het finale voorstel zal getoetst worden op 9 individuele varkensbedrijven.

Het ILVO verzoekt u daarom mee te helpen aan het onderzoek. Wordt uw bedrijf geselecteerd, dan zal een onderzoeker langskomen voor een gesprek om bedrijfsspecifieke informatie te verzamelen. Bij aanhoudende coronamaatregelen kan dit ook via een telefoon- of skype-gesprek ingepland worden.

Door mee te werken aan het onderzoek, kunt u meehelpen aan de administratieve vereenvoudiging voor u en voor andere varkensbedrijven in de toekomst. Anonimiteit wordt gegarandeerd aan de deelnemende varkenshouders. Alleen ILVO zal de deelnemende bedrijven kennen.

Hebt u interesse in het onderzoek of wilt u graag deelnemen? Dan kan u tot en met 15 juni contact opnemen met Eva Brusselman via e-mail: Eva.Brusselman@ilvo.vlaanderen.be of telefoon 09.272.27.84.

Bron: naar Nieuwsbrief VLM – 30 april 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: