Gezondheidsstatus gelten bij levering blijft heikel punt

79 procent van de Belgische varkenshouders houdt wel degelijk rekening met de gezondheidsstatus van hun aangekochte gelten. De resterende 21 procent van de groep echter aanvaardt dieren met een lagere gezondheidsstatus of kent die status niet eens. Dat blijkt uit een bevraging van het Team Varkensgezondheidszorg van de Vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) in samenwerking met Veepeiler.

Drieledige enquête

68 veehouders namen deel aan de bevraging. De bedrijfsgrootte bedroeg gemiddeld 467 zeugen (mediaan 300, min. 85, max. 2.500 zeugen). De bedrijven werkten met verschillende wekensystemen namelijk 1-week (14 %), 2-week (6 %), 3-week (31 %), 4-week (37 %) en 5-week (12 %).

De enquête werd opgesteld in drie grote onderdelen namelijk: aankoopbeleid, quarantaine en adaptatiemaatregelen. Hierbij alvast de resultaten aangaande het aankoopbeleid.

Aankoopbeleid

  • Op 57 procent van de bedrijven werden fokgelten aangekocht. De mediaan van de frequentie van aankoop was 6 keer per jaar (min. 1 – max. 13 keer per jaar).
  • De mediaan van de leeftijd van de aangekochte gelten was 24 weken, en varieerde van 9 tot 37 weken.
  • Bijna alle veehouders (97%) werkten telkens met dezelfde leverancier. De mediaan van de duur van samenwerking met die leverancier was 5 jaar (min. 1 – max. 12 jaar).
  • 79 procent van de veehouders hield rekening met de gezondheidsstatus van de aangekochte gelten. Maar 21 procent van de veehouders wist niet wat de gezondheidsstatus was van de aangekochte dieren.
  • Op 64 procent van de bedrijven die gelten aankochten waren er hygiënische vereisten voor het transport. De meest voorkomende vereiste was dat de firma enkel transport van gelten deed (44%).
  • Andere vereisten waren: gereinigd en ontsmet transport (28%), 1-op-1 transport (24%), eerste werk van de dag (16%) en eerste werk op maandag (12%).

Voor een overzicht van de antwoorden klik Resultaten aankoopbeleid

Bron: naar Elise Bernaerdt in Varkensbedrijf editie België juli 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: