Goede geur blijft hangen

Varkens zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben een uitstekend reukvermogen! Deze vaardigheden kunnen gebruikt worden om een hogere dagelijkse groei te behalen, voornamelijk in periodes van stress.

Hoge dagelijkse gewichtstoename

De overgang van melk naar vast voeder, de verandering van huisvesting en het samenbrengen in nieuwe groepen zijn kritieke fasen voor biggen. Deze momenten hebben een beslissende invloed op het verdere verloop van de opfok en de vleesproductie. Als de biggen van alle nodige voedingsstoffen worden voorzien, heeft dit een positieve invloed op de gezondheid van het dier en de bedrijfsefficiëntie.

Varkens hebben een sterk gevoel voor geur en smaak.

In de eerste levensdagen leidt een hoge dagelijkse gewichtstoename tot meer vitale en gezondere dieren gedurende de volledige afmest periode (Tokach et al.). In deze kritieke fase worden de dieren echter onvermijdelijk blootgesteld aan stresssituaties, zoals scheiding van de zeug en van de nestgenoten, herhuisvesting of transport. Het gevolg is vaak een verminderde voederopname. Het is op dit moment vooral belangrijk om de behoefte aan voedingsstoffen te garanderen, het immuunsysteem in stand te houden en ziektes te voorkomen.

Verschillende studies tonen aan dat varkens zich geuren en smaken goed kunnen herinneren en bepaalde voorkeuren voor smaken kunnen ontwikkelen.

 

Smaakherkenning varkens

In één proef werden de biggen gedurende de hele opfokfase met dezelfde fruit-vanille smaak gevoederd. Hetzelfde aroma werd gegeven in de eerste afmestfase gedurende zeven dagen. De dieren wogen in de eerste zeven dagen na de herhuisvesting aanzienlijk meer dan de dieren uit dezelfde stal, die een voeder zonder smaakstof kregen. Doorslaggevende factoren waren de smakelijkheid van het voeder en de smaakherkenning gedurende de opfokfase en afmestfase.

Een positief geheugen van geuren in het voer vermindert het stressniveau van de varkens.

Naast de eigen actieve inprenting van een aroma door het dier kan dit ook passief via de moeder worden doorgegeven. Dit fenomeen is vooral bekend voor plantaardige stoffen. In een recent experiment kon worden aangetoond dat biggen, waarvan de moederzeugen een kruidenproduct (Spicemaster ) hadden gekregen, ook de voorkeur gaven aan dit voeder na het spenen. Zij behaalden direct een hogere dagelijkse gewichtstoename in de eerste belangrijke 14 dagen. De biggen vertoonden beduidend minder agressief gedrag gedurende de hele speenperiode, een teken van een lager stressniveau.

Een aroma voor het leven!

Ontdek meer over de mogelijkheden van smaakstoffen en aroma’s in biggen- en varkensvoeder op www.kaesler.de/en/smells-like-efficiency

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: