Groen licht voor herbevolken Gaumse varkensbedrijven

Met de publicatie van een nieuw ministerieel besluit wordt het herbevolken van de varkensbedrijven gelegen in de gebieden in de provincie Luxemburg die getroffen werden door Afrikaanse varkenspest terug mogelijk vanaf maandag 25 januari 2021. Dat meldt het FAVV dat gelijk waarschuwt om waakzaam te blijven voor een herintroductie van AVP op ons grondgebied.

Naast deze toelating voor het herbevolken, maakt dit ministerieel besluit een terugkeer naar de normale gang van zaken voor de hele Belgische varkenssector mogelijk.

Zo is het terug mogelijk om varkens, zowel slacht- als fokvarkens, van verschillende herkomst op hetzelfde voertuig te laden. Uiteraard moeten de regels en bioveiligheidsmaatregelen goed opgevolgd worden. Ook het lossen van een lading fokvarkens op meerdere bedrijven is opnieuw toegelaten.

Het FAVV benadrukt in de mededeling wel dat, hoewel het herbevolken in het zuiden van België terug is toegestaan, het nog steeds belangrijk is om waakzaam te blijven. De toezichts- en bioveiligheidsmaatregelen die altijd gelden én de andere maatregelen die in september 2018 werden genomen om de sector te beschermen tegen nieuwe besmettingen, blijven dus van kracht in België.

De Afrikaanse varkenspest circuleert nog steeds in Oost-Europa en het virus heeft zich in september verder verspreid naar Duitsland in het grensgebied met Polen. Ons land volgt, net als alle Europese landen, de situatie aandachtig op om zo een tweede introductie van het virus te voorkomen.

Voor een uitgebreide beschrijving van de bioveiligheidsmaatregelen surf naar de website van het FAVV: http://www.favv.be/avp/

Bron: naar mededeling FAVV – 20 januari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: