Groot onderzoek naar streptokokken

Wageningen University & Research kondigde onlangs de start aan van een groot onderzoek naar de streptokokken-problematiek bij biggen. Het driejarige project maakt deel uit van het onderzoeksprogramma 1Health4Food, dat in samenwerking met de private sector wordt uitgevoerd.

De bacteriële infectie streptokokken veroorzaakt heel wat uitval bij biggen. Omdat er geen vaccin beschikbaar is, wordt de ziekte vaak bestreden met antibiotica. Om het antibioticagebruik terug te kunnen dringen, willen de onderzoekers nu meer inzicht krijgen in immuniteit tegen de infectie.

Het project zal focussen op twee belangrijke aspecten van de bestrijding van streptokokken.

Ten eerste willen de wetenschappers de overdracht van immuniteit van zeug naar big grondig onderzoeken. Men vraagt zich hierbij af hoelang de bescherming werkt en of er een manier bestaat om dit positief te beïnvloeden via de zeugen- of biggenvoeding.

Ten tweede bekijkt men het verband tussen vaccinatie tegen het PRRS-virus en de besmetting met streptokokken. In de praktijk ziet men dat biggen die besmet zijn met PRRS ook gevoeliger worden voor streptokokken. In het project zal dus ook onderzocht worden hoe de vaccinatie tegen PRRS het afweersysteem van de biggen verandert.

De eerste fase van het onderzoek zal plaatsvinden op praktijkbedrijven. Het doel is de invloed van de biestopname op de immuniteit bij de biggen in kaart brengen. Verder zullen ook bloedmonsters afgenomen worden. De resultaten van dit eerste deel van het onderzoek zal het vervolgtraject bepalen.

Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf mei 2018

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: