‘Grote paniek op Chinese varkensvleesmarkt’

De varkensprijzen lijken de laatste weken zonder tegendruk de hoogte in te schieten. Er was, zoals vorige maand gesteld, een poging om de prijzen te stabiliseren maar momenteel zijn ze terug los. De oorzaak kennen we allemaal wel, maar bij nader inzien heerst er grote paniek op de Chinese markt.

Ondanks de torenhoge varkensprijzen, die overigens voor een piek in de inflatiegrafiek hebben gezorgd, blijkt vooreerst de vraag naar varkensvlees toch te stijgen maar is er vooral nog steeds geen zicht op een stabilisering van de situatie. Illegale vaccinaties, illegale slachtingen en ongecontroleerde handel in al dan niet besmet varkensvlees blijven de heropstart van een varkensbestand in China dwarsbomen. Gezien de vraag naar varkensvlees blijft duren moeten ze van overal het vlees aangeleverd krijgen.

Advertising

Europa profiteert gelukkig optimaal maar gek genoeg blijft de VS wat in de kou staan. De massale varkensvleesproductie aldaar is ondanks de vraag vanuit China blijkbaar toch te groot met dalende prijzen als gevolg.

De OVR-ZEUGENBEDRIJF deed de afgelopen maand de beste zaken. Biggenprijzen zitten in een hausse die voorlopig niet zal stilvallen. Hierbij zijn de Belgische biggenprijzen wat dichter bij deze van onze buren gekomen. Met een stijging van 56 procent sinds begin dit jaar zijn we bij de besten van de klas.

Jammer genoeg is dit ten koste van de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF. De maand november komt overigens bij de top-drie maanden sinds het begin van onze OVR-analyses. Vooral de OVR-GESLOTEN-BEDRIJF kent toptijden.

Het ziet er naar uit dat december alle records zal verbreken.

Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer november 2019

Bron: Pol Meerschman in Varkensbedrijf editie België december 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: