Grote verschillen in uitbetaling tussen Belgische slachthuizen

Juli 2020 was een maand van dieprode cijfers wat de opbrengst-voerkostratio’s betreft. Ondanks de licht dalende voederprijzen daalden alle OVR’s onder invloed van de in elkaar gezakte varkensmarkt.

Advertising

Vooral de steile daling van de OVR-ZEUGENBEDRIJF valt op. Wat het saldo betreft zien vooral de gesloten bedrijven hun rentabiliteit sterk dalen. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF viel terug tot 1,50 en het saldo daalde met maar liefst 13,74 euro per varken. De mesters zitten al verschillende maanden in de hoek waar de klappen vallen. Afgelopen  maand juli daalde de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF tot zijn laagste niveau sinds februari 2019. Ook het saldo werd opnieuw met rode inkt geschreven.

In week 31 en 32 begon de vleesmarkt opnieuw aan te trekken, zo ook ruimte gevend aan de varkensmarkt om stilaan te stijgen. Maar het coronavirus is als een duiveltje in een doosje. Net als je denkt dat de markt bekomen is van de schrik, en het duiveltje (bijna) terug in zijn doosje zit, springt het er weer uit, en wordt de hele markt opnieuw opgeschrikt. Zo moest midden week 32 nu ook een Belgisch slachthuis het hoofd buigen voor het niets ontziende virus. Bij het schrijven van deze lijnen was nog niet duidelijk wat dit betekent voor de Belgische varkensmarkt. De notering voor week 33 werd alvast onveranderd gehouden.

Advertising

De voorbije weken zagen we bovendien een grote divergentie tussen de verschillende Belgische slachthuizen. Daar waar de basisnoteringen normaal gezien elkaar volgen, moesten nu verschillende slachthuizen de rol lossen. We zagen dit reeds gebeuren in week 19-20-21. Maar vanaf week 22 normaliseerde de toestand en noteerden de verschillende slachthuizen opnieuw op een normale spread tussen elkaar. In de weken 28-29-30-31 echter konden verschillende slachthuizen de prijszetting van marktleider BPG opnieuw niet volgen. Daardoor waren er wel erg grote verschillen in uitbetaling tussen de verschillende slachthuizen.

Voor de volledige berekening en grafisch overzicht klik Conjunctuurbarometer juli 2020

Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België augustus 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: