Hipra zet vol in op intradermaal

Naaldloos vaccineren heeft de toekomst, stelt Hipra. Daarom heeft het bedrijf de afgelopen 8 jaar met bijna 100 mensen gewerkt aan een nieuw combivaccin dat intradermaal toegediend kan worden bij biggen. Het nieuwe vaccin werd op 8 oktober via een live-stream event vanuit Barcelona gelanceerd op de Europese markt.

Advertising

Het principe van naaldloos intradermaal vaccineren is eenvoudig; de ontwikkeling van een vaccin geschikt voor deze toediening dat werkzaam is tegen meerdere kiemen echter niet.

Het principe is als volgt: het vaccin wordt ingespoten in de dermis, een laagje weefsel van 1,5 tot 3 mm dik, net onder de opperhuid. Omdat het apparaat heel kortstondig een hoge druk ontwikkeld, snijdt het vaccin als het ware doorheen de opperhuid zonder het gebruik van een naald. De rest van het volume wordt dan met een lagere druk gelijkmatig verdeeld in de dermis.

Combivaccin

Deze techniek vereist dus dat een grote concentratie aan antigeen verpakt zit in een klein volume van 0,2 ml. Net daar zit de uitdaging voor de ontwikkeling van gecombineerde vaccins waarin antigenen van meerder kiemen moeten worden ingesloten. Hipra is er in geslaagd om een gebruiksklaar vaccin te ontwikkelen door een innovatieve techniek. Een recombinante mycoplasma-stam (Nexhyon) draagt binnen het antigen van de tweede kiem met zich mee, waardoor alle componenten compact verpakt zitten.

Nieuw apparaat

Tegelijk met het nieuwe vaccin introduceerde Hipra een nieuw apparaat, de Hipradermic 3.0. De voordelen van naaldloos vaccineren staan na de eerste twee versies van de Hipradermic nog steeds buiten kijf. Doordat het vaccin in de huid wordt gespoten en niet in de spier krijg je een betere immuunrespons, is het diervriendelijker, zijn kruisbesmettingen beperkt, voorkomt men abcessen (door gebroken naalden) en is het bovenal sneller.

Drukken volstaat

Maar de Hipradermic 3.0 is volgens Hipra het lichtste intradermale toestel op de markt. Ook de registratiemogelijkheden zijn uitgebreid. De Hipradermic 3.0 kan zelfstandig met het internet communiceren en uitgevoerde handelingen uitwisselen. Daarmee kan bewezen worden dat vaccinaties ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd op het juiste moment.  Een extra handigheidje is een handsfree-statief. Doordat een trekker op het pistool ontbreekt, volstaat het indrukken van de kop om de vaccinatie uit te voeren.

Bron: naar Hipra – 5 november 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: