De maisproductie van 2018, lager dan de voorbijgaande jaren door de hitte en de droogte, laat een gering contaminatieniveau qua mycotoxines zien. Dit is het besluit van de monitoring die BFA, de Belgian feed Association, jaarlijks uitvoert in samenwerking met Synagra, de beroepsvereniging van graanhandelaars.
Er werden er voor 2018 in totaal 107 stalen verzameld en geanalyseerd. Uit de resultaten blijkt dat meer dan 95 procent van de resultaten onder de detectielimiet vallen voor zearalenon (ZEA), aflatoxine B1, fumonisine B2 en HT-2. Voor T-2 betreft dit 76 procent en voor deoxynivelenon (DON) 53 procent. Voor fumonisine B1, tot slot, kon in 34 procent van de stalen geen waarde boven de detectielimiet worden geregistreerd. De gehaltes die wel gedetecteerd werden boven de detectielimiet vormen geen reden tot mogelijke onrust.
“De resultaten van de na-oogst analyses liggen in lijn met de resultaten van 2017”, merkt Yvan Dejaegher, directeur-generaal bij BFA, op. “Het contaminatieniveau is laag maar waakzaamheid blijft aan de orde. Goede opslagpraktijken, voldoende afkoeling en ventilatie na droging blijven dan ook belangrijk.”
Voor het gedetailleerde rapport klik Mycotoxine monitoring mais oogst 2018
Bron: BFA – 18 december 2018