ILVO deelt kennis over sojateelt in Vlaanderen

Op donderdagnamiddag 23 november 2017 organiseert het ILVO in Melle een symposium over sojateelt in Vlaanderen. Tijdens dit evenement zullen de resultaten van het onderzoeksproject ter zake gepresenteerd worden aan kandidaat-sojatelers.

Op basis van experimentele veldproeven is er een teeltgids opgesteld met praktische tips om de opbrengst te maximaliseren. Het project kwam tot stand vanuit een samenwerking tussen het ILVO en onder andere de KU Leuven, de Boerenbond en Colruyt group.

Advertising

Dat het telen van soja in Vlaanderen haalbaar is, werd het afgelopen seizoen aangetoond. Bedrijven die betrokken waren bij het project, plantten en oogstten met succes 30 hectaren soja. Toch staat de teelt van het nieuwe gewas nog voor enkele uitdagingen. Een daarvan is het ontbreken van rhizobia-bacteriën in de Vlaamse bodem. Die bacteriën zorgen voor het ontstaan van knolletjes op de wortels van de sojaplant, die ervoor zorgen dat de plant gemakkelijker stikstof kan opnemen uit de lucht. Dus, hoe meer knobbeltjes, hoe meer voeding de plant krijgt. De bacteriën zijn daarom noodzakelijk om een betere opbrengst te verkrijgen. Bovendien kunnen ze aan de grond of aan de zaden toegevoegd worden door middel van een proces dat ‘inoculatie’ genoemd wordt.

Verder zal er ook informatie gegeven worden over de plantdichtheid en de beste tijdstippen voor het zaaien en oogsten. En er zal ook worden ingegaan op de rendabiliteit van het gewas.

Het ILVO verwacht dat het aandeel van soja in de akkerbouw kan groeien tot ongeveer 8 procent. Hiermee zou soja het zesde belangrijkste akkerbouwgewas in Vlaanderen worden. Soja kan vooral interessant op zandgrond als alternatief voor korrelmais of triticale. Veel zal echter afhangen van de opbrengt en de prijs op een meer concurrerende markt.

Voor meer details klik Programma

Datum: donderdagnamiddag 23 november 2017

Locatie: ILVO Caritasstraat 39, 9090 Melle

Deelname is gratis maar inschrijven voor 17 november is verplicht klik daarvoor

inschrijving studienamiddag sojateelt in Vlaanderen

Bron: ILVO – 7 november 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *