Varkensvlees is steeds vaker te vinden op de eettafels in Spanje. Uit de nieuwste gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel (MAPA) blijkt dat varkensvlees in 2024 goed is geweest voor maar liefst 42 procent van het totale vlees dat voor thuisconsumptie wordt gekocht. Dit is een duidelijke stijging, die begon in het voorgaande jaar na een periode van lichte daling.
De groei is verder versterkt door een stijging van 3,5 procent in de aankoop van vers varkensvlees en een 0,8 procent stijging in de aankoop van verwerkte varkensvleesproducten.
In totaal hebben Spaanse huishoudens meer dan 817.000 ton geconsumeerd, goed voor een uitgave van meer dan 7,7 miljard euro – bijna de helft van de totale vleesuitgaven. De smaak, de gemakkelijke bereiding en de veelzijdigheid in recepten, van traditioneel tot modern, maken varkensvlees populair in Spanje. Daarnaast zien de Spanjaarden het als geschikt voor verschillende levensfasen, van kinderen tot ouderen. Daarbij hebben de Spanjaarden veel vertrouwen in hun varkenssector, die volgens hen uitblinkt in voedselveiligheid, dierwelzijn en milieubewustzijn.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ter illustratie
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
