KI Vansteenlandt neemt strengste bioveiligheidsmaatregelen

Met de ingebruikname van een drievoudig luchtfiltratiepakket en de keuze om de stal volledig op overdruk te plaatsen, maakt KI Vansteenlandt de hoogste bioveilgheidsmaatregelen tot dagelijkse routine.

KI Vansteenlandt volgde hiermee het advies van Michel Loicq (noHow). Uiteindelijk doel is de klant te voorzien van PRRS-vrij sperma, afkomstig van beren geboren zijn op PRRS-vrije selectiebedrijven. “Gezien er ondertussen veel verschillende genotypes PRRS-virus circuleren is het voor elk bedrijf noodzakelijk de bioveiligheid op het hoogste niveau te brengen”, zegt Gregory Vansteenlandt. “Ook sperma kan een gevaar voor insleep betekenen.”

Uiteraard hoort bij elke toegang tot het bedrijf, van zowel personeel als dierenarts een douche en bedrijfskledij. Besloten werd het KI-centrum volledig af te sluiten van de buitenwereld. “Dit betekent enerzijds dat we op zoek zijn gegaan naar de hoogst gezonde dieren, maar dat we er daarenboven voor zorgen dat alle bewegingen en contacten volgens strenge protocollen verlopen. Het bedrijf wordt ook regelmatig ge-audit en serologisch opgevolgd. Die periodieke serologische opvolging zal ons bedrijf naar een hoger niveau brengen”, weet Angelique Demeester.

Neusje van de zalm is echter de recente ingebruikname van een drievoudig luchtfiltratiepakket dat toelaat insleep van pathogene virussen waaronder Influenza, sommige PRRS-types, maar ook Mycoplasma suis, allergene stoffen of stoffen zoals lipopolysacchariden via de lucht te vermijden.

De stal werd volledig op overdruk geplaatst, zodat aanzuigen van buitenlucht langs kieren en spleten onmogelijk is. Bijkomend werd op het luchtkoelingspakket een drievoudig luchtfiltratiepakket geïnstalleerd kwestie van tegelijk absolute virusfiltering en afkoeling van de inkomende lucht bij extreem warm weer te verkrijgen.

www.kivansteenlandt.be

Bron: KI Vansteenlandt – 11 juli 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: