Krijgt ook Vlaanderen weldra een dierenwelzijnskeurmerk?

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche de opdracht gegeven om een centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen voor Vlaanderen. “Ik wil vermijden dat diverse warenhuizen met een eigen keurmerk komen, want dan is het verwarring troef”, zegt Ben Weyts. Eind september weten we allicht meer.

Tegen die tijd zal Vanthemsche de markt analyseren, buitenlandse voorbeelden in kaart brengen en onderzoeken welke voordelen een dierenwelzijnskeurmerk biedt voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en verkopers.

Advertising

Weyts meent dat eenduidig dierenwelzijnskeurmerk het voor de consumenten veel makkelijker zal maken om bij inkopen diervriendelijke keuzes te maken. Dat moet toelaten vleesproducenten die investeren in dierenwelzijn extra te belonen. “Dit gebeurt elders al”, stelt de minister verwijzend naar het Nederlandse Beter Leven-keurmerk. Dat dit label, weliswaar op beperkte schaal, inmiddels ook al in België geproduceerd en gepromoot wordt, ziet de excellentie over het hoofd.

Piet Vanthemsche kreeg onder meer de opdracht een businessmodel uit te werken. “Het rapport van Vanthemsche zal een stevige basis bieden voor een centraal Dierenwelzijnskenmerk in Vlaanderen”, stelt Weyts in een mededeling. “Zo kunnen klanten diervriendelijke keuzes maken in de winkel. Maar het kan ook helpen om ons vlees internationaal te promoten als kwaliteitsproduct.”

Om het verhaal van varkenshouder Kenny Van Marcke te herlezen klik onderstaande link:

Maximaal vertrouwen in het Beter Leven-keurmerk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: