L-glutamine in voer als alternatief voor antibiotica

Nu antibioticagebruik ook in de Amerikaanse varkenshouderij steeds meer gelimiteerd wordt, gaan ook overzeese onderzoekers op zoek naar alternatieven. Wetenschappers van de Purdue University en het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten bestudeerden in dit verband het effect van L-glutamine, een aminozuur dat aan het voer toegevoegd kan worden.

480 biggen kregen na het spenen en een transport van 12 uur een voer met antibiotica, zonder antibiotica of een voer waarbij het geneesmiddel vervangen was door een supplement van 0,20 procent L-glutamine. Het experiment liep over een tijd van 14 dagen. Nadien consumeerden alle dieren opnieuw een antibioticavrij voer.

De resultaten wijzen erop dat L-glutamine een volwaardige vervanger van antibiotica vormt. Dieren die een voer met het aminozuur of met antibiotica kregen, hadden namelijk een hoger eindgewicht en een grotere dagelijkse groei dan de groep met een antibioticavrij voer. Het voordeel in de eerste twee groepen was vergelijkbaar. Bovendien werd er bij L-glutamine minder agressie vastgesteld tussen de dieren; al ging het hier maar over een klein verschil.

Daarentegen merkten de onderzoekers wel op dat het positieve effect van de toevoeging van L-glutamine verdween nadat de biggen weer waren overgeschakeld op antibioticavrij voer. Het positieve effect van het supplement mag dus zeker niet overschat worden.

Bron: Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf juni 2019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: