LIV wordt omgevormd tot Dutch Pork Expo

De Nederlandse vakbeurs ‘Landbouwdagen Intensieve Veehouderij’ (LIV) is verleden tijd. Het evenement wordt deels omgevormd tot Dutch Pork Expo, met een eerste editie op 16 en 17 april 2019 in Venray.

De reorganisatie bleek noodzaak nadat gebleken was dat de LIV aan status inleverde. Veehouders gingen graag naar de beurs, maar vonden ze geen noodzaak. Meer dan 35 procent van de genodigden bleek zelfs helemaal niet naar de beurs te komen. Verder legde 68 procent van de bezoekers daarvoor minder dan 50 kilometer af, wat de manifestatie wel erg streekgebonden maakte. Kortom, de LIV bleek nog onvoldoende relevant te zijn.

Twee gespecialiseerde events

Beursorganisator Easyfairs heeft nu geopteerd voor een opsplitsing van de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij met specialisering naar één diergroep, pluimvee of varkens. Omwille van de internationale ambitie werd voor Engelstalige namen gekozen waarbij de Dutch Pork Expo voortaan in Venray en Dutch Poultry Expo in Hardenberg zal worden gehouden.

De varkensbeurs koos voor Venray omwille van het belang van de varkenshouderij in de Noord-Limburg en de nabijheid van België en Duitsland. De beurs blijft zich weliswaar vooral richten op de veehouder. “Pak je bijvoorbeeld de VIV, dat is echt meer een beurs voor leveranciers en niet meer voor de veehouder. De Dutch Pork Expo moet wel echt voor de veehouder zijn en blijven”, aldus de organisatoren.

De eerste editie van het Dutch Pork Expo staat gepland voor 16 en 17 april 2019 in Venray. Door een tweedaags event te organiseren start Easyfairs voorzichtig. Mocht de nieuwe formule aanslaan, wordt er alsnog een derde beursdag toegevoegd.

Veel kritiek

Tot zover de plannen van de organisatoren. Of het inderdaad allemaal zo ver zal komen valt echter nog te bezien. Tijdens de kick-off op 11 september gehouden bleek immers dat de standhouders nog lang niet allemaal om zijn. Ook voor de presentatie van het nieuwe beursconcept had Easyfairs al te maken gekregen met diverse kritieken uit de sector.

Er kwam een tegenreactie onder meer vanwege Versleijen Oirlo, Frans Veugen Bedrijfshygiëne en Vepymo. Zij wilden graag dat de LIV in stand bleef, met als doelgroep de hele intensieve veehouderij. Wel moest de beurs jaarlijks wisselen van locatie. Het ene jaar in Hardenberg en het andere jaar in Venray. Zo konden bedrijven die de hele intensieve veehouderij tot haar klantenkring rekende jaarlijks op één event haar klanten ontmoeten.

Een pak standhouders wist dan ook de weg te vinden naar de Evenementenhal Gorinchem, waar Easyfairs die 11e september toelichting gaf. Na afloop bleef er onvrede. Het is daarom uitkijken in hoeverre dit al van bij de start een hypotheek legt op het nieuwe beursconcept.

Bron: Varkensbedrijf Nederland – editie september 2018

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: