LMN-conjunctuurindex: varkenssector zakt van 98 naar 89

Na drie opwaartse rondes daalt de algemene conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw van 87 naar 78 punten. De afname is te wijten aan een terugval bij melkvee, sierteelt onder glas, varkens en akkerbouw. De conjunctuur van de sectoren groenten en fruit verbetert in beperkte mate.

De varkenshouders hebben een iets slechtere periode achter de rug (77), maar de toekomst zien ze rooskleuriger in (101).

Advertising
  • De topprijs in mei 2017 van 61 euro per big van 23 kg zakte naar 36 euro in november, om vervolgens te remonteren naar 49 euro in maart.
  • Een gelijkaardige trend was er voor het varkensvlees met een maximum van 170 euro per 100 kg koud karkasgewicht in mei, 115 euro in januari, om te eindigen met 130 euro in maart.
  • Conform met het reële prijsverloop gaf in de enquête 63 procent een prijsdaling aan in de voorbije zes maanden, voor de komende zes maanden verwacht 30 procent een prijsstijging.
  • De voederprijzen zijn na september duidelijk opnieuw in stijgende lijn.

De landbouwconjunctuurindex verschijnt twee keer per jaar en wordt berekend op basis van een enquête bij deelnemers aan het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. De resultaten van maart 2018 zijn gebaseerd op een extrapolatie van 530 ingevulde enquêtes.

Voor het volledige rapport klik Landbouwconjunctuurindex voorjaar 2018

Bron: Departement Landbouw en Visserij – 8 mei 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *