De BioVLAM, een initiatief van de biosector en VLAM, bekroont een gepassioneerde bio-ondernemer die innovatief en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel draagt. De vijf genomineerden van de BioVLAM 2024 zijn bekend. Eén ervan is Bioboerderij De Vleterbeek uit Poperinge.
De bioboerderij stapte in het PPILOW-project (‘Poultry and Pig Low-input and Organic production systems’ Welfare’). Dit is een Europees onderzoeksproject dat het welzijn van pluimvee en varkens wil verbeteren. De Vleterbeek creëerde een innovatieve buitenhut op de weide voor zijn biovarkens. Deze hut verhoogt het comfort van de varkens en maakt ook beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren genieten van het buitenleven.
Jose Metsu van De Vleterbeek: “Ik had al een paar keer mijn kandidatuur gesteld, dus ik ben heel blij dat ik nu genomineerd ben! Misschien omdat mijn bedrijf nog meer bio-minded is geworden? Ik vind het gezondheidsaspect bij dieren erg belangrijk en ik zou graag de bekendheid van bio zien groeien.”
De overige genomineerden voor de BioVLAM zijn bloemenwinkel BLOMM, sappenproducent Pajottenlander, gemengd bedrijf ’t Goed ter Heule en tomatenteler Vitaetom.
In de zomermaanden zal de professionele vakjury de vijf genomineerde bedrijven bezoeken om van nabij kennis te maken met de projecten, en zo de finale beslissing te kunnen nemen. De genomineerde bio-ondernemers krijgen de kans om meer toelichting te geven over hun project, en dit in de praktijk aan de jury te laten zien.
De vakjury beoordeelt de projecten op basis van passie, innovatie en duurzaamheid. Aspecten die bekeken worden zijn: Wat zijn de inzet en het engagement van de persoon en/of het team voor de Vlaamse biosector? Levert dit vernieuwende product of concept een innovatieve bijdrage aan de Vlaamse biosector? In welke mate speelt de visie op continue verduurzaming een rol bij het concept?
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Bioboerderij De Vleterbeek