Is sojateelt een rendabele optie voor Vlaamse landbouwers? Daar lijkt het wel op, zo concluderen het ILVO en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) na een eerste reeks praktijktesten met de lokale teelt van soja.
Met de Vlaamse Eiwitstrategie 2030 wil de Vlaamse overheid een duurzame en lokale teelt van plantaardige eiwitten stimuleren. Hiervoor wordt er vanzelfsprekend gekeken in de richting van soja, maar dan rijst al snel de vraag hoe deze tropische plant kan gedijen in ons klimaat. Volgens het ILVO en VIB zou de oplossing wel eens kunnen liggen in de bodembacteriën.
‘Soja in 1.000 tuinen’
In maart 2021 werd het burgerinitiatief ‘Soja in 1.000 tuinen’ aangevat. Ruim 1000 particulieren en landbouwers plantten 1 m2 soja in hun tuin en bezorgden plant- en bodemstalen aan het ILVO en VIB. Daarmee kon het onderzoeksteam bodembacteriën identificeren die gunstig zijn voor de sojateelt.
In een tweede stap van het onderzoek creëerden de wetenschappers bacteriële coatings, die de sojazaden omhullen en in theorie de groeikansen van de plant verbeteren. Of dit ook effectief het geval is, werd deze zomer getest op Vlaamse proefvelden. Aan de hand van de kleur, groei en peulvorming werd bepaald of de sojaplanten goed gedijen. Verder telden en wogen de onderzoekers de wortelknollen op de planten. Goed ontwikkelde wortelknollen duiden erop dat de planten voldoende stikstof uit de lucht en de bodem halen. Een goede stikstofopname is dan weer noodzakelijk om een hoog eiwitgehalte in de sojaplant te bereiken.
De testen op het proefveld bleken veelbelovend
De sojazaden met een bacteriële coating hadden een groenere bladkleur. Verder hadden ze ook meer wortelknolletjes, wat wijst op een goede stikstofopname. Bacteriën uit Vlaamse bodems kunnen dus ingezet worden om de lokale sojateelt te optimaliseren.
Tekst: Erna van Butzelaar
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.