Als er ijs kan worden gemaakt met koeienmelk, dan kan dit toch ook met varkensmelk? Met dit idee stapte Piggy’s Palace, een varkensbedrijf uit Bathmen, naar de lokale ijsboer Oans uit Holten. Het resultaat mag er zijn: biggetjesroze ijs met aardbeiensmaak.
Hoe het melken precies in zijn werk gaat is geen geheim van de chef, gewoon tussen de biggetjes gaan zitten en melken maar, volgens Erik Stegink van varkensbedrijf Piggy’s Palace. “Het is best arbeidsintensief om zelf varkensijs te maken. Je moet, net als bij koeien, de zeugen stimuleren om melk te laten schieten. Dit gaat in kleine hoeveelheden, dus hiervoor ga je meerdere hokken langs.”
Voor het maken van tweehonderd ijsjes heeft Stegink ongeveer twee liter melk nodig. “Als je bedenkt dat zeugen twaalf tot veertien keer per dag melk geven, dan kunnen ze hier prima wat van missen.” De vijfhonderd zeugen bij Piggy’s Palace vangen dit gemakkelijk op.
Hoe smaakt varkensijs?
Inmiddels hebben honderden bezoekers het ijs geprobeerd. Doordat varkensmelk hogere vet- en eiwitgehaltes heeft dan koeienmelk, is varkensijs romiger. “Tot nu toe hebben we alleen nog maar positieve reacties gehad. De mensen vinden de romige smaak lekker. Daarnaast spreekt het biggetjesroze ijs hen aan.”
De arbeidsintensiteit van dit product is geen probleem voor Stegink: “We doen dit niet met een commerciële insteek, maar puur ter innovatie. Ieder jaar proberen we iets nieuws op ons bedrijf. Dit jaar was ijs aan de beurt.”
Innovaties in varkensland
Al eerder ontwikkelde Piggy’s Palace varkenskaas, een glijbaan voor varkens, voetballende varkens en verschillende workshops met een wijnproeverij en worstmakerij. Ook heeft het varkensbedrijf haar eigen vleesconcept PiPaPorc vlees van varkens die buiten lopen, krulstaarten hebben en geen antibiotica krijgen.
Daarnaast organiseert de familie Stegink twee keer per week rondleidingen op hun bedrijf en kunnen gezinnen iedere zaterdag biggen komen knuffelen. “Dit idee is ontstaan in de coronatijd, toen men aan huis gekluisterd was. Boerderijen bezoeken kon toen nog wel. Het contact met dieren deed de bezoekers goed en we kregen hier veel positieve reacties over. Ruim zeven jaar geleden openden we ons bedrijf voor publiek, maar sinds de coronatijd zijn we deze bedrijfstak gaan intensiveren.”
Meer dan vleesproductie
“We laten mensen graag zien dat de varkenshouderij meer is dan alleen maar vlees produceren. Dit zorgt voor interessante gesprekken met mensen die weinig affiniteit hebben met varkens, maar wel met jonge dieren. Of juist met mensen die veganistisch zijn. Als je hiervoor openstaat, kan dit tot mooie inzichten leiden. Wij beleven hier in ieder geval veel plezier aan.”
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Piggy’s Palace