Chirurgen van het Massachusetts General Hospital in de Amerikaanse stad Boston zijn erin geslaagd om voor het eerst een genetisch gemodificeerde varkensnier te transplanteren naar een levende patiënt. Deze medische doorbraak zou op termijn een oplossing kunnen bieden voor de lange wachtlijsten voor donornieren.
De varkensnier werd geïmplanteerd bij Richard Slayman, een 62-jarige nierpatiënt. Hij had al een menselijke donornier, maar die begon te falen. Om die reden besloot hij om mee te doen aan het experiment.
Organen van varkens en mensen vertonen veel gelijkenissen. Toch waren er nog 69 genetische modificaties nodig voor de varkensnier geïmplanteerd kon worden. De dokters maakten gebruik van de CRISPR-Cas9-techniek. Die maakt het mogelijk om in het DNA te knippen en op die manier genetische aanpassingen te doen.
Volgens de eerste berichten stelt de patiënt het goed en heeft hij geen nierdialyses meer nodig. Om te weten te komen of de resultaten op lange termijn ook positief zijn, is nog meer opvolging en onderzoek nodig. Zo moet bekeken worden of het orgaan goed blijft functioneren en of er bijwerkingen zijn. Het zal dus zeker nog enkele jaren duren vooraleer de techniek op grote schaal toegepast kan worden.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be