Op de Belgische rassenlijst zijn vijf nieuwe rassen wintertarwe opgenomen: WPB Newton, SU Shamal, LG Optimist, LG Farrier en Mindful. Het ILVO (ILVO Plant – Gent) en CRA-W (Département Productions Agricoles – CRA-W Gembloux) voerden hiervoor vanaf 2020 de officiële rassenproeven uit in opdracht van de Technisch Interregionale Werkgroep voor de samenstelling van de nationale rassenlijst voor landbouwgewassen.
Resultaten van de rassenproeven 2021 en 2022
De onderstaande tabellen geven een overzicht van de resultaten die deze nieuwe rassen behaalden in de officiële proeven. De veldproeven werden uitgevoerd in volgende landbouwstreken: Condroz (2), leemstreek (3), zandleemstreek (2) en de Polders (2).
De nieuwe rassen werden vergeleken met de standaarden KWS Talent, Chevignon, Avignon, Campesino, Solange CS, Cubitus en SU Ecusson. In tabel 1 worden de opbrengsten weergegeven. Het gemiddelde van de opbrengsten van de standaarden werd gelijkgesteld aan 100. In tabel 2 worden de waarnemingen weergegeven en in tabel 3 de technologische kenmerken. Finaal volgt een korte beschrijving van de nieuw toegelaten rassen.
Bij waarnemingen die worden uitgedrukt in een cijferschaal van 1-9 wijst 9 op de gunstigste beoordeling van de desbetreffende eigenschap.
Tabel 1: samenvatting van de opbrengsten van de proeven in 2020-2021 en 2021-2022
* Een proef in de Polders werd afgekeurd wegens een probleem tijdens de oogst.
** Een proef in de leemstreek werd afgekeurd wegens gebrek aan homogeniteit.
Tabel 2: samenvatting van de waarnemingen van de proeven 2020-2021 en 2021-2022
* Refentieras voor aarvorming: Chevignon
Tabel 3: samenvatting van de technologische ontwikkelingen van de proeven 2020-2021 en 2021-2022
Korte beschrijving van de nieuwe toegelaten rassen in 2022
SU Shamal
LG Optimist
LG Farrier
Mindful
WPB Newton
*vanwege een nieuwe IT-toepassing voor het beheer van rasdossiers werd ervoor gekozen om voor de dossier-nummers en in het bijzonder de verwijzing naar de soort, de EPPO-code te gebruiken. De volgnummers voor de dossiers blijven vanwege de traceerbaarheid ongewijzigd.
Bron: Vlaanderen