Het Nederlandse bedrijf Meatable dat kweekvlees produceert, organiseerde de eerste proeverij in de Europese Unie. Tijdens het evenement konden consumenten worst proeven met vlees dat ontwikkeld is in een labo.
Bij de productie van kweekvlees worden dierlijke cellen in een bioreactor geplaatst. Daar groeien de cellen uit tot spier- en vetweefsel. Op dit moment is dit productieproces nog kleinschalig en traag. Toch boekte Meatable al vooruitgang. Voor het vlees dat nodig was om de worst te produceren, hadden ze maar vier dagen nodig.
De worst bestond voor dertig procent uit kweekvlees. Voor de overige zeventig procent werden plantaardige ingrediënten gebruikt die ook in andere vleesvervangers te vinden zijn. Denk maar aan kikkererwten, soja en rodebietenpoeder. De plantaardige bestanddelen zorgen voor een stevige structuur en maken de worst meer betaalbaar. Het kweekvlees is dan weer nodig voor de optimale smaak.
Tot nu toe is de verkoop van kweekvlees nog verboden in de Europese Unie, maar door een speciale Nederlandse wet zijn proeverijen in dat land toch al mogelijk. Om de verkoop van kweekvlees te legaliseren, is de goedkeuring van de Europese Voedselautoriteit vereist. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de voedselveiligheid. Een goedkeuring kan toegekend worden na een aanvraag met een uitgebreid dossier waarin het productieproces beschreven wordt, maar hieraan wordt nog steeds gesleuteld. Kweekvlees kopen in de supermarkt zal dus nog niet voor meteen zijn.
Kweekvlees zou een ethisch en ecologisch alternatief voor vlees van geslachte dieren vormen. Toch is hier nog discussie over. Met de huidige productieprocessen is er veel energie nodig om de voedingsstoffen voor cellen te maken. Onderzoekers van de University of California berekenden dat de uitstoot van broeikasgassen voor de productie van kweekvlees veel hoger is dan die van de veehouderij.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.