Mestbank op pad om teeltvrije zones langs waterlopen te controleren

De toezichthouders van de Mestbank zijn opnieuw op pad om de teeltvrije zones langs de waterlopen te controleren. De afgelopen twee jaar is daar al intensief op gecontroleerd. Bij overtredingen bleef het tot nog toe overwegend bij aanmaningen. Dit jaar wordt er onmiddellijk een proces-verbaal opgemaakt.

De toezichthouders controleren of er sporen van grondbewerkingen, zoals ploegen of frezen te zien zijn. Ook kijken ze na of er gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in de éénmeterzone langs de waterlopen aanwezig zijn. Als dat zo is, is dat een inbreuk op de wetgeving en wordt de overtreder aangesproken.

Advertising

In 2018 werden 169 landbouwers aangemaand om de wetgeving correct na te leven, goed voor een inbreukpercentage van 49 procent op alle gecontroleerde akkerlandpercelen. In 2019 daalde het aantal landbouwers met inbreuken naar 148 landbouwers, een inbreukpercentage van 39 procent. De voorbije 2 jaar moest de Mestbank slechts 12 hardleerse landbouwers sanctioneren.

Bij het vaststellen van een overtreding kan – met het in voege gaan van MAP 6 – naast het opstellen van een proces-verbaal een vrijstelling van de gebiedsgerichte maatregelen worden ingetrokken.

De Mestbank roept alle landbouwers daarom op om de regelgeving strikt na te leven door geen bewerkingen uit te voeren en geen pesticiden of meststoffen in de éénmeterzone langs de waterlopen te gebruiken.

Bekijk op de VLM-website Veel gestelde vragen teeltvrije zones

Bron: naar VLM – 21 oktober 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: