Minder biggensterfte bij vezelrijk dieet

Dat een vezelrijk dieet het welzijn en gedrag van varkens kan verbeteren, is al langer bekend. Wetenschappers van de Aarhus Universiteit en het Danish Pig Research Centre in Kopenhagen onderzochten nu ook of de toevoeging van vezels aan het voeder een positieve invloed kan hebben op de sterfte van biggen. De resultaten van het onderzoek zijn alvast veelbelovend.

Op een commercieel bedrijf werden 644 zeugen in twee groepen verdeeld. De eerste groep was de controlegroep en kreeg drie verschillende voeders aangeboden afhankelijk van de periode tijdens de dracht en het spenen.

Advertising

Men begon met een voeder tijdens de dracht. Vanaf 1 week voor de worp tot dag 5 van het spenen kregen de zeugen een overgangsvoeder. Daarna werd geopteerd voor een voer dat het spenen bevordert. De tweede groep zeugen kreeg voeders met hetzelfde aantal calorieën, maar in het eerste en tweede voeder werden respectievelijk 280 g/d en 570 g/d van het voeder vervangen door 350 g/d en 700 g/d van een vezelrijk supplement.

Uit de resultaten bleek dat het vezelrijk voeder een positieve invloed had op de biggensterfte. Het percentage doodgeboren biggen daalde van 8,8 naar 6,6. Verder verminderde de totale biggensterfte van 22,3 naar 19,9 procent.

De voornaamste reden was dat er in de groep met het vezelrijk dieet minder diarree voorkwam bij de biggen. Ook was er minder sterfte door een lage levensvatbaarheid.

Op doodliggen en sterfte door een laag geboortegewicht had het vezelrijk dieet daarentegen geen invloed.

Bron: Maarten Ceyssens – vakblad Varkensbedrijf januari 2018

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *