Misleidende radiospot slag in gezicht van alle varkenshouders

In een scherpe mededeling laat het Algemeen Boerensyndicaat weten ‘de radiospot van Gaia over het castreren van biggen misleidend en onaanvaardbaar’ te vinden. “In tegenstelling tot wat in de radiospot gesteld wordt, behoort het castreren van biggen zeker niet tot de favoriete bezigheid van de varkenshouder”, verklaren Hendrik Vandamme en Bart Vergote, respectievelijk ABS-voorzitter en voorzitter van de ABS-varkenscommissie.

Het is duidelijk gekend en geweten: het vlees van niet-gecastreerde beren kan een ongewenste, penetrante geur verspreiden. Om dit tegen te gaan bestaan er een paar methodes, namelijk castreren of op jonge leeftijd inenten met bepaalde stoffen. Dat inenten – het zogenaamd ‘vaccineren tegen berengeur’ – wordt echter op vele afzetmarkten niet aanvaard.

Advertising

Er bestaat slechts één oplossing die 100 procent resultaat geeft namelijk het castreren van de biggen. Het afmesten van intacte (niet-gecastreerde noch ingeënte) beren is echter geen zaligmakende oplossing. Intacte beren worden gezamenlijk op een apart tijdstip geslacht om erna de geslachte varkens met berengeur op te sporen en er tussen uit te halen. Deze detectiemethoden geven tot op vandaag jammer genoeg geen 100 procent resultaat.

Bijkomend is de afzet van dat berenvlees met geur een probleem. Dit geldt ook voor onze buurlanden, waar ze na een korte gedeeltelijke stopzetting terug overgaan tot de chirurgische castratie.

Bepaalde importerende landen aanvaarden enkel het vlees van gecastreerde varkens. De Belgische varkenssector is zeer sterk exportgericht, zodat we hiermee tegen grote problemen aanlopen. Dit wordt overigens ook erkend door Vlaamse minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts. Hierover wordt inmiddels ook overleg gepleegd tussen België, Nederland en Duitsland.

“Gaia is bijzonder goed op de hoogte van de inspanningen die de Belgische varkenshouders leveren in dit dossier. Mede daarom is deze misleidende radiospot een ware slag in het gezicht van onze hardwerkende varkensboeren”, aldus nog Hendrik Vandamme en Bart Vergote.

Bron: ABS – 3 mei 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *