Nu ook captatieverbod in Limburg; uitbreiding in Antwerpen

In navolging van de Provincie Antwerpen heeft ook de Provincie Limburg een captatieverbod afgekondigd met ingang van vrijdag 5 juli 2019. In Antwerpen werd het verbod om water op te pompen nog met 2 stroomgebieden uitgebreid.

Het captatieverbod betekent dat er niet meer beregend mag worden met oppervlaktewater uit een aantal onbevaarbare waterlopen. Captatie om drinkwater aan vee te verschaffen of om spuitmachines te vullen is wel nog toegelaten.

Advertising

Het Limburgse verbod slaat in eerste instantie op de stad Sint-Truiden zelf en de gemeenten Gingelom en Heers. In deze regio gaat om de stroomgebieden van volgende beken: de Melsterbeek, de Molenbeek, de Cicindriabeek, de Beek, de Weierkensbeek en de bovenloop van de Herk.

In Antwerpen werd al op 2 juli een captatieverbod afgekondigd voor 9 stroomgebieden. Dat besluit werd nu uitgebreid naar de stroomgebieden van de Grote Nete en de Kleine Hoofdgracht in Balen. Aangezien de bron van deze waterlopen in de provincie Limburg ligt, heeft de Limburgse gouverneur in tweede instantie beslist om een vergelijkbaar captatieverbod in te stellen voor het deel van de onbevaarbare waterlopen op Limburgs grondgebied, namelijk in Hechtel-Eksel en in Lommel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: