Uit alle hoeken van de wereld, ook uit Vlaanderen en Nederland is belangstelling voor de zeugenlijnen en eindberen van German Genetic. We spraken met ‘Zuchtleiter’ Albrecht Weber over de varkenshouderij van de nabije toekomst en de rol van genetica daarin. “In Duitsland wordt dierwelzijn nog belangrijker gevonden dan in de meeste andere landen.”
German Genetic is een fokkerij-organisatie die haar oorsprong had in 1913. Met German Hybrid-zeugen en met name German Piètrain eindberen werkt de organisatie consequent en stoïcijns aan optimale varkens voor de toekomst. Gemakkelijk te hanteren, gezonde varkens die optimaal presteren, goede slachteigenschappen hebben zijn momenteel de belangrijkste kenmerken waar German Genetic op fokt voor een optimale efficiëntie.
Dierwelzijn is belangrijk in Duitsland
De organisatie hecht aan een hoge mate van bigoverleving, niet alleen vanwege economische redenen. “In Duitsland wordt dierwelzijn nog belangrijker gevonden dan in de meeste andere landen. Wij streven naar gelijkmatige worpen met minimaal 90 procent gespeende biggen per worp. We selecteren daarom op zeugen met goede moedereigenschappen. Goede melkproductie, voldoende spenen en een zorgzame zeug zijn dan belangrijk. We streven niet naar het hoogst aantal levend geboren per worp. Als we er 15 hebben, waarvan er 14 overleven, dan zijn we tevreden”, vertelt Albrecht Weber, Zuchtleiter ofwel fokkerij-leider van German Genetic. Weber vindt het ook belangrijk dat een zeug lang meegaat. “Zes à zeven worpen moeten ze aankunnen.”
Een deel van de nucleus-zeugen van German Genetics zijn gehuisvest in vrijloopkraamhokken. Zo doet de organisatie veel ervaring op op dit gebied. “Belangrijk hierbij is dat een zeug goed is voor haar biggen, maar ook goed voor de verzorger. Zeugen die hun biggen te fanatiek verdedigen hebben we uitgeselecteerd.”
Gunstige slachteigenschappen
De bekendste eindberen van German Genetic zijn de Piètrains Hector en Hermes. Volgens Weber presteert Hector met goed vlees prima in de mesterij en aan de slachtlijn. Een variant op Hector met extreem veel vlees is de Matrix. Hermes onderscheidt zich door een nog hogere groei, betere voerconversie en optimaal aandeel mager vlees. Dit maakt hem een heel geschikte eindbeer voor de Nederlandse markt. “De vleesvarkens kunnen gemiddeld een week eerder worden afgeleverd. De duizend gram groei per dag zit er wel in”, aldus Weber, die vertelt dat Hermes het qua slachteigenschappen nog beter doet dan ze bij de fokkerij-organisatie aanvankelijk gedacht hadden. De honderd procent stressresistentie zorgt daarbij volgens hem voor een uitstekend behoud van de vleeskwaliteit. Extra labels voor zowel de Hector als de Matrix zijn Colin (resistent tegen Coli F40), Gourmet voor extra vleeskwaliteit en minimaal dripverlies en Inodorus voor het afmesten van beren.
Projecten voor duurzaam varkensvlees
German Genetic doet uitgebreid onderzoek naar de juiste genetica voor het houden van varkens met lange staarten. Inmiddels zijn er op het onderzoeksbedrijf in Boxberg al meer dan 30.000 varkens gevolgd met behulp van elektronische oormerken. Direct na de geboorte, op drie weken leeftijd, aan het begin van de mestperiode en aan het eind van de mestperiode worden de staarten gescoord en worden de resultaten vastgelegd. Zo wordt precies bijgehouden hoeveel procent van de staarten onbeschadigd bij het slachthuis aankomt en in welke fase van het leven van het varken risico’s ontstaan. Dit biedt goede informatie om qua fokkerij de juiste keuzes te maken. Daarnaast wil German Genetic nog meer inspelen op een klimaatneutrale varkenshouderij. Dit door te werken met zo min mogelijk verliezen. “Momenteel hebben we een project lopen op een gesloten bedrijf met honderd zeugen. We houden precies bij hoeveel voer erin gaat en hoeveel vlees eruit gaat. We analyseren waar verliezen door ontstaan, bijvoorbeeld door uitval en kijken hoe we dergelijke verliezen in de toekomst kunnen voorkomen en wat de rol van genetica daarbij kan zijn. Want voer moet vaak van ver komen. Elke kilogram die je kunt besparen, is belangrijk”, besluit Weber.
Kleine organisatie, grote slagkracht
German Genetic is van oudsher een fokkerij-organisatie met leden. De organisatie is relatief klein, maar goed, volgens Weber. “Onze kracht zit hem erin dat we oude stamboekprincipes inzetten als fokkerij-onderneming. We zijn een ledenorganisatie en dankzij onze leden sterk georganiseerd. We profiteren van data die op de productiebedrijven van onze leden worden verzameld, zowel van zeugen als van mestvarkens. Hierdoor beschikken we over heel veel data die ons helpen de juiste keuzes te maken voor genetische vooruitgang.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: German Genetic