Vlees blijft een belangrijke plaats innemen in het voedingspatroon van de Belg. Het thuisverbruik van vers vlees daalde het voorbije jaar lichtjes van 18,2 kg per capita naar 17,5 kg. De Belg wisselt vlees vaker af met gevogelte, vis en vegetarisch en eet opnieuw meer buitenshuis.
De Belg blijft wel regelmatig genieten van een stukje vlees omwille van de smaak, de eetgewoonten en de voedzaamheid. Zoveel blijkt uit onderzoek dat GfK Belgium en iVox uitvoerden in opdracht van VLAM.
Vers vlees neemt meer dan de helft van het volume voor thuisverbruik (54 procent) in binnen de korf vlees-gevogelte-vis-vleesvervangers. Gevogelte en wild zijn goed voor een derde van het thuisverbruik (30 procent), vis kwam in 2017 uit op een aandeel van 15 procent en vleesvervangers net 1 procent.
Dit thuisverbruik dekt driekwart van het totale verbruik van vers vlees. Binnen het thuisverbruik van vlees winnen varkensvlees en vleesmengelingen aandeel ten koste van rund- en kalfsvlees.
Het belang van herkomst in de keuze voor vlees blijft verder stijgen: in 2017 gaf meer dan de helft van de Belgen (54 procent) aan dat herkomst een zekere invloed heeft op hun aankoop van vlees. De overgrote meerderheid (96 procent) van hen gaf aan een voorkeur te hebben voor vlees van bij ons. Een duurdere versnijding zoals de tournedos/chateaubriand daalt de laatste jaren niet in volume. Dit geeft aan dat we kiezen voor minder, maar steeds kwalitatiever vlees. Dat is nog een teken dat de Belg bewuster omgaat met vlees.
In de keuze van aankoopkanaal noteerden de onderzoekers wel een verdere daling in het marktaandeel van de zelfstandige slagers ten voordele van de buurtsupermarkten en hard discount.
Voor meer details, cijfers en grafieken klik Thuisverbruik van vlees in België in 2017
Bron: VLAM – 27 maart 2018