Bij hoge productiegetallen moet een oplossing worden gezocht voor de overtallige biggen. Een rescue deck kan hiervoor worden ingezet, maar het tijdelijke groeivoordeel dat de rescue deck biedt, verdwijnt opnieuw in de biggenbatterij.
Zoveel blijkt uit een proef uitgevoerd in het kader van het ADLO Demonstratieproject “Economische en technische kengetallen in het moderne varkensbedrijf”. De resultaten zijn het onderwerp van een nieuwsbrief die vandaag gepubliceerd werd door de projectpartners.
Bij het vullen van de rescue deck moet zorgvuldig worden nagedacht welke biggen in de deck worden geplaatst. De zwaarste biggen hebben de grootste zuigkracht en zorgen zo voor stimulatie van de melkproductie van de zeug. Dit kan dus een indicatie zijn om ook zwaardere biggen bij de zeug te laten (het groeivoordeel verdwijnt toch in de biggenbatterij). Verder moet ook rekening worden gehouden met de extra kosten en werk die het gebruik van een rescue deck met zich meebrengt (installatie rescue deck, aankoop en aanmaken kunstmelk, reiniging van de leidingen…). Of het werken met de rescue deck voor een bedrijf aantrekkelijk is, hangt dan ook van verschillende factoren af (zijn er veel overtallige biggen, lengte van de benodigde leidingen/indeling stal, plaats voor technische ruimte, beschikbare tijd en arbeid…) en moet bedrijf per bedrijf bekeken worden.