Sinds het begin van de 21e eeuw werd de mensheid al geconfronteerd met drie gevaarlijke varianten van het coronavirus. In 2003 werd Zuidoost-Azië opgeschrikt door een uitbraak van SARS. Vervolgens kreeg het Midden-Oosten in 2012 te maken met MERS en sinds 2019 verspreidde covid-19 zich vanuit China over de rest van de wereld, waar het al meer dan een miljoen doden veroorzaakte. De drie varianten van het coronavirus hebben gemeen dat ze telkens van dieren op de mens werden overgedragen. Daarom moeten we volgens onderzoekers van de University of North Carolina meer oog hebben voor de coronavirussen die nu al circuleren bij dieren. Ze keken in het bijzonder naar het Swine acute diarrhea syndrome-coronavirus, kortweg SADS-CoV.
SADS-CoV is vermoedelijk afkomstig van vleermuizen in China en is nu ook pas ontdekt op varkensbedrijven. Het virus, dat zeer besmettelijk is, veroorzaakt diarree en braken. Bij biggen jonger dan 5 dagen zorgt het bovendien voor een mortaliteit van maar liefst 90 procent. Het virus brengt dus grote economische verliezen met zich mee voor de varkenssector.
Maar naast de economische impact voor de veehouderij, vormt het virus ook een gevaar voor de volksgezondheid, toonden de onderzoekers aan. In het labo creëerden ze een nieuwe variant van het virus. Ze plantten een rood fluorescerend eiwit dat voorkomt in tomaten, in het DNA van het virus in. Zo konden ze zien hoe het virus zich vermenigvuldigde in verschillende soorten cellen.
SADS-CoV verspreidde zich gemakkelijk in menselijke lever-, long- en darmcellen. Proeven met serum toonden bovendien aan dat mensen niet immuun zijn voor deze variant van het virus. Toch zijn er ook enkele positieve kanttekeningen. Zo bleek het antivirale geneesmiddel remdesivir effectief bij de bestrijding van het virus. Daarnaast verspreidde het virus zich niet in proeven met muizen.
Wat de precieze impact van SADS-CoV zou kunnen zijn, is volgens de wetenschappers op dit moment nog niet duidelijk. Er zijn immers meer onderzoeken, zoals dierenproeven, noodzakelijk. Toch is het van belang om de evolutie van het virus bij varkens en de mogelijke overdracht naar mensen nauwlettend in de gaten te houden.
Bron: naar Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf november 2020