Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) deed opnieuw een enquête onder consumenten rond de publieke perceptie van kippen-, varkens- en rundvlees.
Een gelijkaardige enquête werd in 1998, vlak na de BSE-crisis, al eens uitgevoerd. Alle vleessoorten kregen een bovengemiddelde score voor kwaliteit en smakelijkheid. 435 Vlamingen namen deel aan de online enquête, die in samenwerking met de Universiteit Gent werd georganiseerd.
Varkensvlees werd als minst karaktervol van de drie vleessoorten bestempeld. Rundvlees werd dan weer gelinkt aan speciale gelegenheden, terwijl kip vooral met goedkoop en dagelijks werd geassocieerd.
Varkensvlees zou volgens de Vlamingen overal en bij vele gelegenheden passen. Van de drie vleessoorten werd varkensvlees het minst mals beschouwd en waren de ondervraagden geen fan van een zichtbare vetrand aan hun vlees of ham. Toch bevordert vet ook de malsheid van het vlees, hoewel de consument dit eerder als ongezond beschouwd.
In vergelijking met de rondvraag van 17 jaar geleden werd de genetische selectie naar magerder varkensvlees niet opgemerkt door de ondervraagde vleeseters.