Congenital tremor (CT), in de volksmond ook wel eens ‘trilbiggen’ genoemd, is een aangeboren aandoening die ervoor zorgt dat de kop en ledematen van pasgeboren biggen hevig trillen. In sommige gevallen kan de big dan niet rechtstaan noch melk opnemen, met sterfte tot gevolg. Wanneer de biggen overleven, nemen de symptomen af naarmate het dier ouder wordt.
Hoewel de aandoening wereldwijd voorkomt en de eerste gevallen al een eeuw geleden gerapporteerd werden, was de oorzaak van de frequent voorkomende variant, Congenital tremor type A-II, tot voor kort niet bekend. Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers vonden recentelijk onafhankelijk van elkaar een verklaring. Beide teams stelden hun bevindingen onlangs voor op het IPVS-congres in Dublin.
Het Amerikaanse onderzoeksteam van de Iowa State University onder leiding van Paulo Arruda onderzocht het serum, de hersenstam en het ruggenmerg van biggen met CT op vijf verschillende varkensbedrijven in de VS. Bij alle biggen vond het team een virus terug dat verwant is aan een Chinees pestivirus dat voorkomt bij vleermuizen. Het nieuwe virus kreeg de naam APPV (Atypical Porcine Pestivirus) mee. In een volgende studie besmette het team biggen tijdens de dracht met het APPV-virus. Daarnaast selecteerde men ook een controlegroep met biggen die het virus niet toegediend kregen. In de controlegroep werd geen enkele big met CT geboren, terwijl de aandoening in geïnfecteerde worpen voorkwam bij 57 tot 100 procent van de pasgeboren biggen.
Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht identificeerden reeds in 2012 een pestivirus bij varkens. Het team infecteerde, net zoals de Amerikaanse onderzoekers, ongeboren biggen met het virus. Bij twee worpen werden biggen met CT geboren. In het derde nest kwam geen CT voor en waren de biggen niet besmet met het virus. Ook dit onderzoek bevestigt dus het verband tussen CT en het APPV-virus.
Bron: Maarten Ceyssens – vakblad Varkensbedrijf editie september 2016