Onderzoek INRA naar precisievoeding voor kraamstalzeugen

Tijdens het zogen is het van belang dat zeugen voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Maar wat voldoende precies betekent, kan sterk verschillen van zeug tot zeug.

Advertising

Toch is het in de moderne varkenshouderij nog steeds zo dat de hele groep hetzelfde voeder aangeboden krijgt. Onderzoekers van het Franse onderzoeksinstituut INRA en hun collega’s uit Quebec willen hier verandering in brengen. Ze probeerden daarom de individuele behoeften van zeugen in kaart te brengen.

Behoefte verteerbare energie zeug in lijn met groei biggen

De wetenschappers baseerden zich op gegevens die verzameld werden op twee boerderijen. In totaal werden de dieren gevolgd tijdens 1.450 zoogperiodes. Er werd gekeken naar diverse factoren, zoals het lichaamsgewicht van de zeug, de dikte van het rugvet (spekdikte), de grootte van de worp en de dagelijkse groei van de biggen. Ook hoeveel keer de zeug al geworpen had, was van belang. Tenslotte ging men nog na of er een verschil was tijdens week 1, 2 en 3 van het zogen.

De behoefte aan verteerbare energie van de zeug kwam sterk overeen met de groei van de biggen in het nest. Daarnaast had ook het lichaamsgewicht van de zeug een kleine invloed.

Lysinebehoefte

Voor de lysinebehoefte vond men daarentegen andere cruciale factoren. Ten eerste had de periode een invloed. De lysinebehoefte was immers het hoogst tijdens de tweede week van het zogen. Daarnaast was het nog van belang hoeveel keer de zeug al geworpen had. Bij de eerste worp had de zeug de grootste hoeveelheid lysine nodig, maar bij elke worp nam dit af. Tenslotte zag men ook grote verschillen tussen beide varkensbedrijven. De bevindingen voor andere aminozuren en mineralen waren vergelijkbaar met die van lysine.

Bij een gemeenschappelijk voer, kreeg 80 procent van de zeugen voldoende lysine aangeboden. Er wordt dus niet voldaan aan de behoefte van alle zeugen. Met behulp van deze resultaten staan de wetenschappers al een stap dichter bij de ontwikkeling van het ideale voer voor elke individuele zeug.

(bron: Maarten Ceyssens in Varkensbedrijf augustus 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: