Ook de varkensprijs zit nu op een glijbaan

Het past om even stil te worden bij het aanschouwen van de nietsontziende kracht van marktwerking. Een kracht die we in maart 2019 mochten ervaren. En opnieuw in november 2019. En ook nog recent, in februari 2020, deed het spel van vraag en aanbod zijn werk. Driemaal werd een enorme kracht ontwikkeld die de varkensprijs omhoog stuwde. Op dit moment werkt diezelfde enorme kracht in tegengestelde richting.

Advertising

Op dit moment (6 mei) lijkt het zelfs alsof er geen eind komt aan de neerwaartse beweging. Van 2,02 EUR per kg in week 11 naar 1,60 EUR per kg in week 20. Dat is een glijbaan van 42 eurocent per kg. Merk op dat we in dezelfde periode vorig jaar eenzelfde traject (+40 cent van 1,40 naar 1,80) hebben afgelegd, maar dan in opwaartse richting. Gerbrand Adriaenszoon Bredero wist het 400 jaar geleden al: ‘’t Kan verkeren …’. Alsof de combinatie van een teruglopend varkensaanbod en grote exportvolumes naar China er niet meer toe doen.

Als we de stap maken naar de OVR, maken we automatisch de stap naar maandgemiddelden, waardoor prijsbewegingen uitgevlakt worden. De OVR-GESLOTEN BEDRIJF daalde over de april tot zijn laagste niveau sinds een jaar. De OVR-ZEUGENBEDRIJF daalt ongemeen scherp, maar het OVR-niveau is nog steeds behoorlijk. En de OVR-VLEESVARKENSBEDRIJF verzwakt opnieuw, hoewel de schade wordt beperkt door de scherpe daling van de biggenprijs. Maar wellicht is dat een magere troost bij een saldo met rode cijfers voor de mesters. Bedrijven met zeugen mogen over april hun saldo-cijfers nog met zwarte inkt schrijven.

Advertising

Voor de volledige berekening klik Conjunctuurbarometer april 2020

Bron: naar Bart Teuwen in Varkensbedrijf editie België mei 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: