Ook Waalse landbouwers vragen inperking everzwijnenpopulatie – ABS eist Vlaams actieplan

In Namen hebben op woensdagvoormiddag 28 november 2018 een 100-tal Waalse boeren een protestactie gevoerd voor het kabinet van de Waalse minister van Landbouw Collin. Ze eisen een drastische inperking van de populatie everzwijnen in Wallonië.

Om hun Waalse collega’s te ondersteunen was een delegatie van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) aanwezig in Namen. Minister Collin nodigde een delegatie boeren uit op zijn kabinet voor overleg over de everzwijnenproblematiek, onder wie ook ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Advertising

Elke dag wordt de roep om maatregelen luider. Deze actie is een zoveelste noodkreet. Onder de everzwijnen in de provincie Luxemburg waart het spook van de Afrikaanse Varkenspest rond.

“Een snelle aanpak is nodig, zowel in het belang van de landbouw maar ook het everzwijn is gediend met een correcte en effectieve aanpak om de epidemie in te dijken”, luidt het vanwege het ABS. “Minister Colin heeft nu wel aangekondigd dat er maatregelen komen maar veel van deze maatregelen zijn tot nu toe dode letter gebleken. 50 procent reductie van de populatie en in de besmette zone streven naar een nulpopulatie zijn duidelijke doelstellingen, maar zonder aangepaste jachtmethodes en resultaatsverbintenissen zal het bijzonder moeilijk worden om dit te bereiken.”

De bij de actie betrokken landbouworganisaties benadrukken dat de nulpopulatie in het besmette gebied moet bereikt worden vooraleer de evers binnenkort hun gebied verlaten en uitzwermen om voedsel te zoeken.

Vlaams actieplan?

Het ABS herhaalt tevens zijn oproep ten aanzien van de Vlaamse verantwoordelijken om ook hier daadkracht te tonen en het probleem aan te pakken. “Eender welke maatregel de landbouwer nu neemt, het is dweilen met de kraan open zolang de overpopulatie aan evers niet daadwerkelijk aangepakt wordt.” Het ABS eist daarom snel een kordate aanpak. En ook een actieplan, in eerste instantie voor de provincies Limburg en Antwerpen.

Lees ook de Hamvraag Zal men de everzwijnpopulatie nu werkelijk inperken

Bron: ABS & Varkensbedrijf november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: