Opgeven niet in woordenboek van West-Vlaamse varkenshouderij

De varkenssector blijft broos en kwetsbaar, maar de varkenshouders geven zich nog niet gewonnen. Dat bewijst hun talrijke opkomst op de vijfde trefdag van de VarkensAcademie op vrijdag 30 november 2018.  De ruim 400 deelnemers genoten van een ontspannende en leerrijke dag.

Advertising

De varkenshouderij en aanverwante sectoren vertegenwoordigen een belangrijk aandeel binnen de West-Vlaamse landbouw en economie. Daarom ontvouwde het provinciebestuur vijf jaar geleden een actieplan dat de sector moet versterken. Sindsdien kunnen varkenshouders rekenen op Inagro voor praktijkgericht advies en persoonlijke begeleiding in hun dagelijkse bedrijfswerking.

Binnen de VarkensAcademie organiseerde het team varkenshouderij van Inagro intussen reeds 36 studiedagen, goed voor meer dan 900 deelnemers. Daarnaast komen zes groepjes van elk ongeveer tien varkenshouders drie tot vier keer per jaar samen om van gedachten te wisselen over uiteenlopende onderwerpen. En voor jonge, startende varkenshouders bestaat een aparte Young Farmers-studieclub met twaalf deelnemers en onderwerpen op hun maat. Verder is Inagro, naast die zogenaamde kenniscoöperaties, partner of coördinator in verschillende demonstratie- en onderzoeksprojecten rond belangrijke thema’s in de varkenshouderij.

Advertising

In 2014 werd de eerste trefdag van de VarkensAcademie georganiseerd. Die was meteen een succes, goed voor meer dan 300 deelnemers. Sinds 2016 tekenden elke editie meer dan 400 varkenshouders present. De combinatie van leren en netwerken blijkt een succesvolle formule.

Kijk, denk, doe…

… en evalueer was het motto van dierenarts Mark Roozen (NUVAN), medeauteur van de praktijkgids ‘Varkenssignalen bij vleesvarkens’. In zijn plenaire uiteenzetting ‘Toekomstgericht produceren door bewust te handelen’ bracht hij varkenshouders het principe van kijk-denk-doe-en-evalueer bij. Hij illustreerde het belang van observatie van problemen en lichtte toe hoe je na grondige analyse een plan van aanpak opstelt. Belangrijk hierbij is om een realistische tijdslijn met duidelijke acties op te stellen en die na verloop van tijd grondig te evalueren.

West-Vlaams wereldtaal

De komische noot van de dag kwam van comedian Jan-Bart De Muelenaere, die naar aanleiding van deze lustrumeditie een portret schetste van ‘De West-Vlaming’. En hoewel elk West-Vlaams gezegde met stront te maken blijkt te hebben, toonde hij aan dat het West-Vlaams een wereldtaal is en dat tv-makers het daarom van ondertiteling voorzien. Dit komische intermezzo zorgde voor de nodige zelfrelativering bij het publiek en voor geanimeerde discussies tijdens de middagpauze.

Workshops*

Traditiegetrouw konden de varkenshouders in de namiddag kiezen tussen zes workshops. Daarin was er aandacht voor diergezondheid, biggenvoeding, duurzame energie en technische cijfers. Kaat Goris (Cargill) illustreerde het belang van voederopname.Thomas Vraeghe (Provet) en Tamara Vandersmissen (DGZ) legden de pro’s en contra’s uit van autovaccinatie en benadrukten het belang van een correcte staalname voor een autovaccin.

Sander Cleuren en Jurgen Swennen van I.V.B. (Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees) brachten verduidelijking in de werking van I.V.B. en demonstreerden hoe hun online tool juist werkt. De workshop ‘Slimmer boeren met cijfers’ voorzag Pieter-Jan Delbeke (Boerenbond) van uitleg. Hij toonde aan dat het ook in tijden van crisis belangrijk is dat je als varkenshouder je kostprijs kent en blijft rekenen.

Vanuit Acerta lichtte Olaf Deweerdt toe wat een werknemer kost. Hij informeerde de aanwezige deelnemers grondig over zaken waarop varkenshouders moeten letten wanneer ze met personeel werken. Voor de varkenshouders die hun bedrijf energie-efficiënter willen maken, brachten Inagro-medewerkers Willem Boeve en Tim Bockstael een overzicht van verschillende energie-producerende en -besparende maatregelen die toepasbaar zijn op een varkensbedrijf.

Wat brengt 2019?

Ook in 2019 biedt de VarkensAcademie kansen aan varkenshouders om zich verder te ontwikkelen. In het gevulde programma zijn tal van studiebijeenkomsten terug te vinden rond verschillende thema’s. Denk bijvoorbeeld aan drinkwaterkwaliteit, eigen voedersamenstelling, bioveiligheid en quarantaine, technische prestaties en gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast kunnen varkenshouders zich nog altijd aansluiten bij kenniscoöperaties of deelnemen aan onderzoeksprojecten.

Inagro vult het aanbod van de VarkensAcademie in de loop van het jaar nog verder aan. Varkenshouders die op de hoogte willen blijven, kunnen zich gratis registreren voor de nieuwsbrief via de website van Inagro. Op de website kunnen ze ook de agenda met activiteiten consulteren. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen de West-Vlaamse varkenshouders volgend jaar opnieuw talrijk te mogen verwelkomen op de zesde trefdag van de Varkensacademie op vrijdag 29 november 2019.

*De presentaties zelf kan je raadplegen via onderstaande link:

http://www.inagro.be/varkensacademie#derdetrefdagpresentaties

Bron: Inagro – 3 december 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: