Oprichting producentenorganisatie Belgian Pork Group afgeblazen

 

De eerder aangekondigde oprichting van een producentenorganisatie (PO) door de Belgian Pork Group gaat vooralsnog niet door. Zoveel bevestigde Jan Coenegrachts vandaag in de marge van de voorstelling van de 10e editie van de beurs Agriflanders bij Westvlees in Westrozebeke.

Ter herinnering: in Varkensbedrijf editie oktober 2015 verkondigden Jos Claeys en Luc Verspreet, respectievelijk bestuurder bij Westvlees en Covalis, dat het fusiebedrijf ‘in de loop van 2016 een producentenorganisatie zou oprichten’.

Begin december 2015 echter was er vanuit de basis een andere initiatief gestart dat al heel snel uitmondde in de oprichting van een producentenorganisatie, nl. de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders (VPOV). Die stelde zich op de Agridagen, begin februari 2016 in Ravels gehouden, voor het eerst aan de sector voor. Na een eerste Algemene Vergadering op 14 april 2016 diende de VPOV een aanvraag tot erkenning in.

Omdat Europa nu eenmaal stelt dat producenten slechts lid kunnen zijn van één PO, ontstond er meteen discussie aan de basis. De afgelopen maanden werd er dan ook hevig gediscussieerd achter de schermen. Sinds een paar weken deed het gerucht de ronde dat de BPG alsnog zou afzien van haar initiatief. Vooral het feit dat producenten in deze PO in een één-op-één-relatie met de afnemer van hun varkens zouden komen te zitten, wekte beroering op.

“We wilden hierover verder geen commotie meer”, verklaarde Jan Coenegrachts tijdens de vraagstelling vandaag in de kantoren van Westvlees. Hij bevestigde meteen dat het BPG-management de verdere ontwikkelingen dienaangaande vanwege Europa op de voet zal blijven volgen. Het luidt dat het eigen initiatief ‘on hold’ werd gezet.

Op het secretariaat van de VPOV wordt intussen reikhalzend uitgekeken naar een antwoord op hun erkenningsaanvraag. In principe moet de bevoegde minister – en dat is uiteraard Joke Schauvliege – binnen de 4 maanden na het indienen van de aanvraag een beslissing nemen. De facto verwacht de VPOV dan ook uitsluitsel voor eind augustus.

Wordt dus vervolgd.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *