PED binnen 24 uur verspreid

Porcine Epidemische Diarree (PED) kan binnen 24 uur door de mens worden overgedragen. Wel toont onderzoek door de universiteit van Minnesota aan dat door de handen te wassen en van kleding en schoeisel te wisselen de verspreiding naar een andere afdeling kan worden voorkomen.

De universiteit van Minnesota deed onderzoek naar de overdracht van PED om meer te weten te komen over de rol van kleding, schoeisel en de mens bij het overbrengen van het PED-virus. Varkens in één afdeling werden tijdens het onderzoek besmet met het PED-virus. De volgende dag was de uitscheiding van het PED-virus door deze varkens al op zijn hoogst. Tot en met dag 19 bleef de uitscheiding van het virus door de varkens verhoogd. In de proef werden drie niveaus van bioveiligheid vergeleken:

  1. geen aanvullende maatregelen;
  2. handen wassen en wisselen van kleding en schoeisel;
  3. handen wassen, wisselen van kleding en schoeisel én douchen.

Zonder aanvullende maatregelen werd de PED-infectie al binnen 24 uur door de medewerkers verspreid naar de afdelingen met gezonde varkens. Die verspreiding door de medewerkers bleef doorgaan totdat de dieren in de zieke afdeling geen PED-virus meer uitscheidden.

De verspreiding van het PED-virus bleek echter wel te kunnen worden voorkomen door het wassen van de handen en het verwisselen van kleding en schoeisel. Hierbij werd soms PED-virus op het gezicht en in de haren van medewerkers gevonden maar hierdoor werden de varkens niet besmet.

Bij het hoogste bioveiligheidsniveau met douchen en omkleden waren de medewerkers zelf ook vrij van het PED-virus. Het virus werd dan ook niet verspreid en de varkens bleven gezond.

Het effect van zowel het middelste als hoogste niveau van bioveiligheid bleef voortduren, ook al produceerden de zieke varkens 19 dagen lang PED-virus. Ook daarna bleven de varkens nog vrij van PED. Tot aan het einde van de proef op vijf weken na de besmetting werd het virus niet gevonden.

Bron: Maarten Ceyssens – Varkensbedrijf februari 2017

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: