Piétrainfokkerij Berkenerf organiseert op 9 november ‘open dag op verplaatsing’

Met een receptie, een rondgang en een berenshow voor een beperkt aantal genodigden, namen Bernard en Nele Devrome-Vanhauwe op donderdag 5 oktober de tweede locatie van hun Piétrainfokkerij officieel in gebruik. Doelstelling is extra inzetten op populatiegroei, een ruimere testcapaciteit en hoge gezondheid.

Ter herinnering; bij de reorganisatie van het Vlaams Varkensstamboek (VVS) naar de Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) verkoos Bernard Devrome een eigen fokprogramma ‘BelPi’ genaamd in de markt te zetten. Later sloot Dirk Van Stappen (Nieuwkerken-Waas) zich aan als BelPi-fokker.

Advertising

De uitbreiding ligt langs de Boonakkerstraat in Beauvoorde-Veurne. Het betreft dan ook het bedrijf van de voormalige buren van de familie Devrome. Bernard prijst zichzelf gelukkig dat hij het bedrijf vorig jaar kon aankopen. “Op het ouderlijke bedrijf zal gaandeweg enkel nog de zeugenstapel overblijven, terwijl op de nieuwe locatie alle beerbiggen moeten komen te liggen.” Zo vat Bernard zijn strategie kort samen.

De nieuwe locatie is een mix van renovatie en nieuwbouw. Verder is het bedrijf voorzien van overdrukventilatie met een capaciteit van minimaal 160.000 m³ lucht per uur. Insteek hier is uiteraard de hoge gezondheidsstatus van het bedrijf te bewaken.

Na bijna een jaar leegstand van het bedrijf werd deze locatie de afgelopen weken gaandeweg bevolkt. Opzet is dat er uitsluitend dieren komen te liggen met een PRRS-negatieve status.

Op de nieuwe locatie werden 24 voerstations geplaatst. En ook de voerstations van het thuisbedrijf (12 stuks) werden naar de nieuwe locatie verhuisd. “Zo kunnen we nu jaarlijks 1.500 dieren individueel testen op voederconversie. Onze testcapaciteit op voederconversie is dus verdrievoudigd”, beklemtoont Bernard Devrome.

Voortaan zal de verkoop van de beren volledig achter glas plaatsvinn. Het douchesas is ontdubbeld: de douche voor de stalbetreders en die voor geïnteresseerde kopers zijn netjes gescheiden.

Vermelden we tot slot dat de Piétrainfokkerij Berkenerf op donderdag 9 november 2017 om 19u30 uitnodigt voor ‘een open dag op verplaatsing’. In zaal ‘De Oude Melkerij’ Stationstraat 143b te 8830 Gistel krijgt u een blik op de tweede locatie van deze Piétrainfokkerij. Inschrijven kan via agriculture@bnpparibasfortis.com

Bron: Varkensbedrijf editie oktober 2017

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *