Plan Demir ter bestrijding everzwijnen voorgesteld

Begin week 39 maakte Vlaams minister Zuhal Demir haar ‘plan voor everzwijnbestrijding’ publiek. Het zal de komende maanden omgezet worden in wettelijke regelgeving.

De basis van het bestrijdingsplan is drievoudig:

Advertising
  • er komt een ‘early warning & rapid response’-team;
  • de jagers krijgen afdwingbare (afschiet)quota voorgeschoteld;
  • en er komt nog een rist ‘preventieve maatregelen’.

Opdracht van het warning & response team is nieuwe kolonies everzwijnen op te sporen en af te schieten.

Jagers zullen weldra bijgeschoold worden inzake drukjacht. Zij die het nog wagen om everzwijnen in de natuur uit te zetten zullen hun jachtrechten verliezen.

Het FAVV wordt gevraagd om toestemming te verlenen opdat vlees van afgeschoten dieren, vermarkt kan worden. Beetje vreemd verzoek, want die mogelijkheid bestaat al. In een eerste reactie benadrukt het Voedselagentschap dat dit hoe dan ook slechts kan indien de betrokken karkassen langs een erkend wildbewerkingsbedrijf passeert. Rechtstreeks verkoop aan consument kan enkel na een analyse op trichinen. De voedselveiligheid moet immers ten allen tijde gegarandeerd kunnen worden.

Niet onbelangrijk is tevens dat er ook een Vlaamse subsidie voorzien is voor het oprichten van afsluitingen, en dit zowel in woonwijken als in landbouwgebieden. De Vlaamse Regering zal hiervoor een budget van naar verluidt 150.000 euro voorzien.

We noteerden tot slot dat men werk zal maken van een wildschadeverzekering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: