Plateau 2.0 voor vleesvarkens officieel geopend

Het Varkensinnovatiecentrum in het Nederlandse Sterksel heeft op woensdag 17 mei 2017 een nieuwe plateau-afdeling voor vleesvarkens geopend. Het varkensplateau vergroot het leefoppervlak van de biggen en vleesvarkens met 25 tot 40 procent en biedt tevens ruimte voor allerlei hokverrijkingen. 

Up to date

Advertising

De ontwikkeling van zogenaamde ‘plateau-stallen’ dateert vanaf 2002. De diverse praktijkervaringen waren aanleiding de bestaande systeemomschrijvingen grondig te evalueren en vervolgens te komen met verbeteringen. De nieuwste plateau-stal in Sterksel voldoet aan de geactualiseerde systeemomschrijving, Plateau 2.0. Daarbij zijn de plateau’s opklapbaar om het gemak bij reinigen te verbeteren. De nieuwe systeemomschrijving moet een optimaal functioneren van het plateau voor de varkens waarborgen, maar tegelijkertijd ook flexibiliteit in de toepassing te bieden.

Meer dierwelzijn

Grootste voordeel van het plateau is wellicht het grotere beschikbare leefoppervlak per varken. Daarmee kan tegemoet gekomen worden aan diverse marktconcepten voor diervriendelijk geproduceerd varkensvlees.

“Door het leefoppervlak te vergoten van 0,8 naar 1,0 m² per dier, ontstaat ruimte voor diverse welzijnvergrotende maatregelen. Denk daarbij aan een groter aandeel dichte vloer en de mogelijkheid om de varkens meer plezier te laten beleven. Meer plezier krijgen ze door bijvoorbeeld een wroetbak/strooisel op het plateau. Maar ook het gebruik van diverse bodemmaterialen om op te liggen en de mogelijkheid om hokgenoten te ontwijken, vergroten het dierwelzijn”, verklaarde VIC-onderzoekster Antia Hoofs, de drijvende kracht achter de ontwikkeling.

Praktijktoets

In de praktijk blijken de vleesvarkens goed van het plateau gebruik te maken. De biggen en vleesvarkens leren het snel en gemiddeld komt 95% van de varkens op het plateau. Daarbij was er geen effect op gezondheid en technische resultaten. Wel zijn er aanwijzingen voor minder agressie (staartbijten).

Om het plateau goed schoon te kunnen houden wijzen de varkenshouders op de helling en op de spleten in de roosters op de kopse kant en de muurzijde. Een goed ventilatiesysteem en comfortabele vloermaterialen moeten voorkomen dat het plateau een varkenstoilet wordt. Verder adviseren ze het plateau opklapbaar te maken, zodat ook de ruimte onder het plateau gemakkelijk is te reinigen. Als laatste moet het plateau afsluitbaar zijn om het enten, selecteren en leveren van de varkens te vergemakkelijken.

Partners

Plateau 2.0 is tot stand gekomen in een samenwerking van bedrijfsleven (Van Osch Uden, Nooijen Pig Flooring, Proflex Beton Producten en Genugten Agri), een aantal varkenshouders, Wageningen Livestock Research, de Nederlandse overheid en de Dierenbescherming. Bij de officiële voorstelling waren vertegenwoordigers van beide laatstgenoemden vol lof over de constructieve samenwerking om tot de vernieuwde systeemomschrijving te komen. De Dierenbescherming waardeert de plateau-stal volgens het ‘Beter leven’-keur met één ster. Het Nederlandse ministerie verwacht dat de overheid de plateau-stal ook na 2018 als houderijsysteem zal blijven erkennen.

Open voor bezoek

Inmiddels is de plateau-stal open voor bezoekers. Er is een speciale bezoekersgang gebouwd, met informatieborden in zowel het Nederlands als het Engels, met uitzicht op de plateaus.

Bekijk op www.vicsterksel.nl ook de film over het Plateau 2.0 voor vleesvarkens

Bron: VIC Sterksel – 17 mei 2017

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: