Pneumonie blijft grootste doodsoorzaak

Uit het activiteitenverslag van de DGZ-dierenartsen veterinaire pathologie blijkt dat, net zoals in de laatste 5 jaar, pneumonie de meest voorkomende doodsoorzaak is, gevolgd door enteritis. Bij zware vleesvarkens werd afgelopen jaar 2018 een opvallende stijging van het aantal gevallen PDNS waargenomen.

Bij foetussen en doodgeboren biggen werd er slechts bij 3 dossiers een autopsie uitgevoerd. Sinds het invoeren van het pakket ‘abortus basis’ wordt meer gekozen voor het gericht onderzoeken van PCV2, Parvovirus en PRRSV. Het Europese genotype van PRRSV werd veruit het meest frequent aangetoond. Vervolgens werd PCV2 het meest aangetoond. Parvovirus werd in 4,2% van de dossiers van abortussen en doodgeboren biggen aangetoond. Dit is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar (0,5%). Verwerpingen veroorzaakt door gisten en schimmels werden in 2018, net zoals in voorgaande jaren, niet aangetoond.

Bij zuigende biggen was enteritis de doodsoorzaak in 52,8% van de gevallen. Dit ligt in de lijn van voorgaande jaren. De meest aangetoonde kiem bij enteritis was Escherichia coli. De tweede veroorzaker van enteritis was Clostridium perfringens.

Zowel bij de gespeende biggen als bij jonge vleesvarkens tot 40 kg was pneumonie de meest voorkomende doodsoorzaak.

Bij de vleesvarkens zwaarder dan 40 kg was pneumonie zelfs met grote voorsprong de belangrijkste doodsoorzaak. Zowel bacteriële (Pasteurella multocida, A. pleuropneumoniae en Mycoplasma hyopneumoniae) als virale (PRRSV, PCV2 en influenza) oorzaken zijn teruggevonden. Porciene dermatitis en nefropathie syndroom (PDNS) werd in deze leeftijdscategorie in 3,3% van de gevallen vastgesteld. Dit is een sterke toename ten opzichte van voorgaande jaren, waardoor PDNS voor het eerst in de top 10 van doodsoorzaken bij zware vleesvarkens staat.

Bij fokvarkens werd in meer dan een vijfde van de gevallen een liggingsverandering vastgesteld als doodsoorzaak. In bijna 60% van de gevallen betrof het een leverkwabtorsie.

Voor het volledige activiteitenverslag klik Activiteitenverslag autopsie varkens 2018

Bron: naar DGZ 29 augustus 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: