Project ‘Optimaal spenen’ van start

In samenwerking met DGZ en Inagro moedigt de provincie West-Vlaanderen varkenshouders aan hun speenmanagement onder de loep te nemen. Concreet financiert de provincie West-Vlaanderen het project ‘Optimaal spenen’.

In de eerste fase van het project ‘Optimaal spenen’, die nu gestart is, wordt de checklist succesvol spenen ontwikkeld. Opzet is dat varkenshouders met behulp van de tool een beter zicht krijgen op hun huidig speenmanagement en ontdekken hoe ze eventuele verbeteringen kunnen aanbrengen.

Advertising

In de tweede fase van het project, die start in november 2019, zal de checklist worden uitgetest op 10 West-Vlaamse varkensbedrijven die problemen hebben rond de speenperiode. Deze bedrijven krijgen gedurende het project begeleiding om hun speenmanagement te verbeteren.

Door de optimalisatie van het speenmanagement zal de gezondheidsstatus van de biggen toenemen en kan het antibioticumgebruik afgebouwd worden. De combinatie van beide elementen staat ook voor een financiële verbetering van het bedrijf.

Bron: DGZ – 7 feb 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: