Rabobank-rapport eerste kwartaal 2020 ziet veel kansen voor wereldwijde varkensvleeshandel

Het eerste kwartaalrapport 2020 van Rabobank onder de titel ‘Kansen ontstaan uit risico’s’, maakt een analyse van het effect van de stijgende ziektedruk op de wereldmarkt van varkensvlees.

Advertising

“Hoewel de ernst van de impact van Afrikaanse varkenspest (AVP) in sommige regio’s gematigd is, is de reikwijdte van de ziekte de afgelopen maanden uitgebreid”, aldus Chenjun Pan, Senior Animal Protein Analyst bij Rabobank.

De analist wijst erop dat de gevolgen in 2020 zullen leiden tot ‘voortdurende voorzichtigheid bij de uitbreiding van de productie in sommige regio’s en een hogere importvraag op de wereldwijde balans’.

Advertising

Verschillende lopende, regionale handelsbesprekingen zullen de wereldwijde handelsstromen beïnvloeden. Zo biedt bijvoorbeeld de eerste fase van de handelsovereenkomst tussen de VS en China de Amerikaanse exporteurs de mogelijkheid om het aantal zendingen naar China te vergroten.

China: meer invoer verwacht

AVP blijft zich verspreiden in China, hoewel het tempo is vertraagd. Er wordt een verdere daling van de lokale productie in 2020 verwacht, wat de totale varkensvleesproductie zal verminderen. De invoer in 2020 zal stijgen boven recordniveaus.

Europa: langzame productiegroei

Na een geschatte lichte daling in 2019 zal de EU-varkensvleesproductie naar verwachting met ongeveer 1 procent toenemen in 2020, aangedreven door hoge prijzen en een sterke exportvraag. Onzekerheden, zoals de Brexit-onderhandelingen over een handelsovereenkomst met de EU en lokale AVP-risico’s, zullen de productie en handel in de EU zeker beïnvloeden.

VS: voortgezette productiegroei

De productie van varkensvlees in 2020 zal naar verwachting met 3,2 procent toenemen. De exportvraag naar varkensvlees zal robuust blijven vanwege de verwachte toename van de verzendingen na de implementatie van de handelsovereenkomsten met China en Japan. Het tekort aan arbeidskrachten is in deze echter problematisch.

Brazilië: export naar hogere niveaus

Zoals te zien in 2019, zal de impact van AVP naar verwachting de internationale vraag naar Braziliaans varkensvlees verder vergroten. Evenzo verbetert de binnenlandse vraag voortdurend dankzij de lopende economische hervormingen. Aangezien de voerkosten naar verwachting redelijk blijven en het prijsniveau naar verwachting hoog blijft, zullen de marges in de productieketen verstevigen.

Voor het volledige Engelstalige rapport klik Opportunities are emerging from risks

Bron: naar Rabobank – 22 januari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: