Bedrijfsleider Nick Bruijsten van het zeugenbedrijf van Jules Derks biggen- en varkenshandel in Overasselt ziet positieve ontwikkelingen in zijn technische resultaten. Wijzigingen in fokbeleid, voeding, huisvesting en klimaat zorgen voor betere prestaties. “Genetisch hebben de dieren een boel potentie. Aan ons de uitdaging om het eruit te halen en daarin hebben we afgelopen tijd flinke stappen gezet, aldus Bruijsten.
Door de kraamtijd heen helpen
De medewerkers op het bedrijf steken er veel energie in om zoveel mogelijk biggen door de kraamtijd heen te helpen en voor te bereiden op spenen. Voor stabiliteit in de darmen krijgen ze in de kraamstal drie tot vier dagen Basdiar en daarna tien dagen Nurse-meel. Daarna krijgen ze droogvoer, brij en een beetje water. “We hebben voor Nurse-meel gekozen omdat het relatief goedkoop is en minder snel bederft dan andere melkproducten. Ondanks dat er geen ruwe celstof in zit, levert het een bijdrage aan het trainen van de darm. Ze leren namelijk naar de voerbak te gaan. Dit is essentieel voor de overgang op vast voer.” Ook na het spenen investeert het bedrijf in darmgezondheid. Sinds kort kan er waar nodig zuur op het drinkwater worden gezet. De installatie hiervoor en de benodigde zuren zijn afkomstig van Kanters.
Uitdagingen voor de toekomst
In de nabije toekomst gaat het nog belangrijker worden dat het proces in de kraamstal optimaal verloopt. Dit vanwege het verplicht overgaan op houden van varkens met lange staarten in Nederland in 2030. “Dan moet alles kloppen. Dat begint al in de kraamstal. De start moet goed zijn, het speenproces moet goed verlopen. Er hoeft maar één ding fout te zijn en gaat mis”, weet de bedrijfsleider. Zelf heeft hij nog geen ervaring opgedaan met houden van varkens met lange staarten.
Een andere ontwikkeling die op het bedrijf nauwlettend in de gaten wordt gehouden is een mogelijke overgang op vrijloopkraamhokken. Op korte termijn zijn de kraamstallen op het bedrijf nog niet aan vervanging toe. “Gelukkig nog niet, want dan hoeven we die keuze pas te maken als alles echt duidelijk is. Mocht het zover komen, dan heeft de ondernemer het bouwblok ervoor. “Ideaal zou zijn om tegelijk met de overgang naar vrijloopkraamhokken uit te breiden in dieraantallen. Dan is de investering eerder rendabel te maken”, besluit Bruijsten.
Tekst en beeld: Gerben Hofman
Je hebt zojuist een artikel uit vakblad Varkensbedrijf gelezen
Wil je vaker én meer van zulke artikelen lezen?
Met een abonnement op vakblad Varkensbedrijf ontvang je het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-varkenshouders.
Shop hier direct een jaarabonnement op de website.
