Seminarie varkenshouderij Agridagen keurt 4 stellingen i.v.m. AVP met ruime meerderheid goed

Tijdens het seminarie varkenshouderij op zaterdag 29 februari 2020 op de Agridagen in Ravels gehouden onder de titel ‘Afrikaanse varkenspest? Ik ben er klaar voor!’ werden vier stellingen ter zake na stemming met een ruime meerderheid aanvaard. De vier stellingen zijn aanbevelingen aan zowel de gehele varkensketen als aan onze overheden.

In het panel zetelden volgende vier varkenshouders:

  • Bénedicte Dobbels, zaakvoerster M+ Pigs uit Lochristi;
  • Annechien ten Have, varkenshoudster in Beerta (Groningen), agrarisch ondernemer 2019 van Nederland en ex-voorzitter LTO-vakgroep Varkenshouderij;
  • Jan Arnouts, varkenshouder in Wuustwezel – Lid Groene Kring werkgroep Varkens;
  • Neel Gorssen, varkenshouder in Kaulille – voorzitter van de plaatselijke jagersvereniging en bestuurslid VPF.

Voorbereidende gesprekken hadden tot volgende 4 stellingen geleid:

  • Alle gerelateerden met de varkenshouderij (varkenshouders zelf+transporteurs levend vee+voederleveranciers+slachthuizen) & jagers zouden regelmatig gecontroleerd moeten worden op hun handhaving ten aanzien van bioveiligheid.
  • Zodra er een vaccin tegen AVP beschikbaar is, moeten we de toestemming krijgen om dit in geval van nood ook onmiddellijk te mogen gebruiken.
  • De afzet van producten van gevaccineerde dieren (varkens) moet worden toegelaten en dus hoog op de Europese agenda worden gezet.
  • De everzwijnenpopulatie is een groot probleem omdat ze AVP kan in stand houden, maar toch wordt de pest vooral door de mens verspreid.

Voorafgaand aan het debat hadden twee sprekers duiding gegeven bij het onderwerp. Luc Verspreet (Belgian Pork Group) schetste de gevolgen van de AVP en de impact op de prijsvorming wereldwijd. Philippe Houdart (FAVV) belichtte het geactualiseerde draaiboek dat klaar ligt voor het geval het virus toch onze varkensstallen binnensluipt.

De vier stellingen  – die aanbevelingen aan zowel de gehele varkensketen als aan onze overheden bevatten – werden na een kort debat bij stemming door het publiek stuk voor stuk met een ruime meerderheid aanvaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: