Space: vrijloopkraamhok alom vertegenwoordigd

Wie met ‘varkensogen’ de 33e editie van de Bretoense landbouwbeurs SPACE – afkorting van Salon de Productions Animales Carrefour Européen  – bezocht, is het ongetwijfeld niet ontgaan. Bijna alle stalinrichters hadden een vrijloopkraamhok in de aanbieding.

Twee jaar geleden zagen we een eerste voorbeeld op Franse bodem. Vorig jaar waren er in Rennes minstens drie prototypes van vrijloopkraamhokken te bewonderen. Wie vanuit de varkenshouderij de beurs in Rennes (Bretagne) bezocht kon er dit jaar helemaal niet meer naast kijken. Behalve I Tek, Big Dutchman en AcoFunki stelden onder meer ook Galvelpor, Celtys, Asserva, Calipro en RV Biotech een vrijloopkraamhok voor.

Laatstgenoemde stalinrichter vertegenwoordigt in deze Coppens Staltechniek uit Westerhoven (Noord-Brabant). Dat bedrijf leverde eerder de vrijloopkraamhokken opgesteld in de prestigieuze proefstal van Denkavit in Voorthuizen (Gelderland). “Daar staat de zeug alsnog recht opgesteld. Deze versie is de 2.0 waarbij de zeug gefixeerd wordt in een schuine opstelling’, verduidelijkte John van Loon ons. “Daarvoor was een aanpassing nodig van de twee gradenbogen aan achterkant. De schuine opstelling vermijdt dat de zeug tegen de buitenkant van het hok komt te liggen. Resultaat; nu kunnen de biggen altijd aan de spenen.”

Het kraamhok op de foto garandeert de dieren 4,3 vierkante meter open ruimte. “Dat kan groter gemaakt worden tot 5 m²”, aldus nog Van Loon daarmee meteen aangevend – wat we ook bij andere fabrikanten te horen kregen – dat ze duidelijk nog op zoek zijn naar de juiste afmetingen voor hun vrijloopkraamhokken. Meerdere fabrikanten lieten ons verstaan hierover snel meer duidelijkheid van de wetgever te verwachten. Want nu de conjunctuur in de varkenshouderij eindelijk weer goed zit, wordt verwacht dat er opnieuw geïnvesteerd zal worden.

Toch uitten verschillende partijen die we over de kwestie aanspraken grote twijfels over het feit of de meerkost ook door een meeropbrengst vergoed zal worden. Verwacht wordt dat er zich meerdere labels ter zake zullen ontwikkelen.

Lees het volledige verslag van onze rondgang op de SPACE in Varkensbedrijf editie september 2019.

Zelf geïnteresseerd in een bezoek aan deze Bretoense topbeurs inzake intensieve veeteelt? Noteer dan alvast de data van de eerstvolgende editie: van 15 t.e.m. 18 september 2020.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: