Staatsbezoek aan Korea deels pr-event voor ons varkensvlees

Van 23 tot 28 maart 2019 bracht het Belgisch vorstenpaar een officieel staatsbezoek aan Zuid-Korea. In hun kielzog reisden 100 Belgische topondernemers mee. Samen met het Belgian Meat Office van VLAM tekenden ook 6 Belgische varkensvleesproducenten present voor dit staatsbezoek.

Agrofood, Belgian Pork Group, Delavi, Jademo, Locks en slachthuis De Coster hebben daar een goede reden voor. De uitvoer van ons Belgisch varkensvlees naar landen buiten Europa is aan banden gelegd sinds de vaststelling van de Afrikaanse Varkenspest (AVP) bij wilde everzwijnen in de Ardense bossen. Er is geen gezondheidsgevaar voor de mens, maar enkele landen hebben een automatische clausule dat de markt gesloten wordt bij constatering van het AVP-virus in een land, ook al is dat niet in lijn met de algemene internationale richtlijnen. Zuid-Korea is jammer genoeg in dat geval.

Advertising

Regionaliseringsbeginsel

Er wordt momenteel druk gelobbyd om deze maatregelen te beperken met name door het aanvaarden van de  toepassing van het regionaliseringsbeginsel. De ziekte doet zich immers enkel voor in de wilde populatie, in de provincie Luxemburg, en de nodige maatregelen werden genomen om een mogelijke insleep bij gedomesticeerde varkens te vermijden. Het vrije verkeer van varkensvlees binnen de EU blijft zodoende mogelijk. Maar de voor Belgisch varkensvlees zeer belangrijke Koreaanse markt blijft voorlopig gesloten.

Zwaargewicht voor afname Belgisch varkensvlees

10 procent van de export van Belgisch varkensvlees naar landen buiten Europa gaat naar Zuid-Korea. Voor buikspek bedraagt dit percentage zelfs 50 procent. Het wordt hoofdzakelijk diepgevroren in containers getransporteerd naar de republiek Korea.

BBQ-traditie

Zuid-Koreanen zijn grote vleeseters en zoeken het beste vlees wereldwijd voor hun geliefde BBQ-traditie. Zo zijn er talloze indoor BBQ-restaurants in Seoul en daarbuiten. Omwille van de gekende hoge eisen van Korea voor voeding hebben onze Belgische leveranciers zo’n goede reputatie. België is al meer dan 20 jaar actief op de Zuid-Koreaanse markt met kwaliteitsproducten voor de BBQ: buikspek, spiering, ribben, enz. Naast de intrinsieke kwaliteiten van het vlees zijn de hoge Belgische standaarden met betrekking tot voedselveiligheid en het maatwerk van de Belgische bedrijven van kapitaal belang in Korea.

Pr-event met vorstenpaar

Het Belgian Meat Office bereidde een pr-moment voor de Zuid-Koreaanse afnemers voor. Onze Belgische chef met Zuid-Koreaanse roots, Ae Jin Huys en lokale celebrity chef, Joon Woo, pakten uit met een degustatie op basis van Belgisch varkensvlees. De tasting met buikspek als centraal product vond plaats op een stand waarbij het varkensvlees prominent in de kijker werd geplaatst, in aanwezigheid van onze exporteurs, hun importeurs en koning Filip en koningin Mathilde. Naar verluidt bedankte het vorstenpaar de Zuid-Koreaanse aankopers voor hun jarenlange toewijding aan ons varkensvlees.

Bron: VLAM – 22 maart 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: